30% податок з витрат може стати вибірковим – експерт

Читать на русском

Введення 30% податку призведе до того, що готівкова валюта просто піде з території України, а всі українці будуть розраховуватися тільки гривнею.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Реанімаційного пакету реформ з податкової реформи Ілля Несходовський.

«У новий 30% податок закладений механізм, завдяки якому всі покупки, які перевищують вартість 13 тисяч гривень, або ж 10 мінімальних заробітних плат, повинні бути оподатковані та задекларовані. Контролюватись це буде наступним чином: покупець повинен надати паспорт та ідентифікаційний номер, а підприємство, яке здійснює такий продаж, повинно повідомити податкову про таку покупку. Після того як за рік буде подано річну декларацію, що підтверджує суму доходів, буде співставлення суми доходів та витрат. В результаті сума витрат, що перевищує прибуток, буде оподатковуватись за подвійною ставкою», - пояснює спеціаліст.

Для прикладу, механізм розрахунку наступний (на прикладі покупки в 100 тис. грн):

зарплата покупця: 3000 грн на місяць, річний дохід - 36 000 грн

покупка: 100 тис. грн

різниця: 100 тис. грн - 36 тис. грн = 64 тис. грн.

Тобто, якщо особа не зможе довести легітимність цих 64 тис. грн, їй доведеться сплатити з них 30% податку, тобто 19 200 грн.

Таким чином, купівля товару вартістю 100 тис. грн обійдеться українцю в 119, 2 тис. грн.

За словами економіста, для того щоб урегулювати варіант, коли людина накопичила певну суму, доведеться зробити тотальне подання звітів свого майна, в тому числі рахунків в банках.

«В цілому таке оподаткування до кінця року точно має становити не 30%, а вдвічі менше, хоча б 15%, і не 10 мінімальних заробітних плат, а принаймні 50. Тоді оподатковуватимуться автомобілі чи квартири, оскільки в іншому випадку виходить, враховуючи курс долара, що під таке оподаткування підпадає й мобільний телефон, холодильник чи телевізор. До того ж податківці все одно не зможуть проконтролювати всіх, тоді це оподаткування перейде в ступінь вибірковості і буде розцінено як елемент корупції. Наприклад, якщо тіньова економіка складає приблизно 300 млрд доларів, то з такого податку до бюджету надходитиме до 50 млрд доларів», - підсумовує Несходовський.

Необхідно зазначити, що при цьому податкова служба отримає право в односторонньому порядку самостійно нараховувати суму податку, якщо навіть фізособа не подала декларацію. Більш того, податківці зможуть накласти арешт на майно фізособи і залучити податкову міліцію для документарної перевірки доходів і витрат.

За словами експерта, з часом будуть ліквідовані розрахунки у валюті, а українці будуть змушені більше користуватися платіжними картками при покупках побутової техніки, автомобілів. З часом це призведе до того, що готівкова валюта просто піде з території України, а всі українці будуть розраховуватися тільки гривнею.

Причиною введення оподаткування є держборг та війна, яка нам коштує близько 20 мільйонів доларів в день.

Читайте також: В українців забиратимуть 30% податку з витрат, що перевищують заробіток

В серпні уряд запровадив податок на розкіш у вигляді акцизного збору на реєстрацію першого транспортного засобу, екологічний податок з продажу палива та електроенергії та загальнодержавний військовий податок у розмірі 1,5%.

Нагадаємо, що обіцянку ухвалити до 2015 року зміни до Податкового кодексу України Яценюк дав ще наприкінці квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: