Курс вже не повернеться на рівень 13 грн за долар – експерт

Читать на русском

Катастрофічного обвалу гривні прогнозувати не варто, якщо не буде загострення конфлікту. Курс 20 грн за долар – це надто екстремальна цифра.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«Якщо абстрагуватися від війни і сказати, що начебто конфлікт заморозився й не буде розвиватися далі, то я б прогнозував певне зміцнення курсу до нового року. На рівень 13 грн за долар, ймовірно, курс вже не повернеться, але 14 грн – це ситуація цілком нормальна», - пояснює фахівець.

За словами експерта, наступний рік залежить від політики, від формування нового уряду і його поведінки, рівня соціальних протестів і від військових дій.

«Якщо не буде катастрофічної ситуації в позаекономічних сферах, то значного обвалу гривні не буде, й цифра 20 грн/дол., яка називається – це зайве екстремальна цифра. Коливання можливі в межах 1-2 гривень, а кінцевий результат цих коливань буде залежати від ситуації в країні. Я не прогнозую катастрофічного обвалу і сподіваюся, що політики будуть достатньо працювати, щоб його не допустити», - підсумовує експерт.

Читайте також: Депутати не могут поділіті бюджетний комітет

Обмінні пункти України сьогодні, 5 грудня, в середньому купують долар по 15,50 грн, а продають – по 15,95 грн. Таким чином, курс долара у продажу виріс на 9 коп., а в покупці - на 13 коп.

Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) продовжив на три місяці термін дії вимог щодо обов'язкового продажу експортерами 75% валютної виручки ще на три місяці. Раніше постанова діяла до 2 грудня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: