Нацбанк продає золото, щоб розрахуватись за газовий борг – експерт

Читать на русском

Коли Україна отримає наступний транш від МВФ – невідомо, а ліквідних резервів Національний банк України не має, тому вимушений продавати частину золота, щоб бути на валютному ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Рішення НБУ про скорочення частки золота продиктовано тим, що зараз є потреба в «живій» валюті та швидколіквідності для роботи на валютному ринку. А також тим, що частка золота в золотовалютних резервах не змінювалась, коли частка валюти різко скорочувалась через інтервенції на валютному ринку. Тому залишаючись при тих же об'ємах золота, НБУ постійно втрачало валютну частину, яка є ліквідною», - розповідає фахівець.

З його слів, зараз НБУ дуже потрібна ліквідна частина резервів, у вигляді твердих валют, тому було прийнято рішення продати об'єм золота, щоб мати валюту на валютному ринку, оскільки цінними паперами чи іншими резервами торгувати не можна.

«Показник 7% – тривожний факт, і означає, що НБУ вже не має ліквідних резервів у вигляді валют, або ж їх настільки мало, що вимушено йде на крайні заходи, тим паче, це підсилює й той факт, що невідомо, коли очікувати наступний транш від МВФ», - підсумовує експерт.

Як відмічає, рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» за офіційними даними НБУ, в жовтні кількість дорогоцінного металу в резервах скоротилася майже на 14 тонн. Їх продаж принесла близько 580 млн доларів. Сталося це через те, що минулого місяця Україна розплатилася за газовими боргами, які утворилися ще в четвертому кварталі минулого року. На це пішло близько 2 мільярдів доларів.

Читайте також: Суд заарештував рахунок найбільшої авіакомпанії України

Зазначимо, що згідно даних МВФ, питома вага золота в світових резервах у середньому становить 11,7%, а в країнах, що розвиваються, – 4,4%.

Нагадаємо, Україна в жовтні продала понад третину своїх запасів золота.













ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: