НБУ буде продовжувати захищати банки – аналітик

Читать на русском

Нацбанк не зняв остаточно штрафні санкції, а лише призупинив застосування до банків штрафних санкцій за перевищення розміру ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції до січня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керуючий партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман.

«Фактично, це рішення НБУ розповсюджується на всі банки України без виключення, і /Нацбанк буде стояти на захисті банківських структур, але таке рішення прийнято лише до 1 січня 2015 року. Склалась така ситуація, що банки потрапили під негативну валютну позицію, коли їх валютні активи менше валютних обов'язків. Банки, свого часу, винудили продати валюту, а можливості купити валюту у них не було, бо тоді у Національного банка були певні заборони. Відповідно, так як це не вина банків, то зараз Нацбанк відміняє цю заборону і не буде штрафувати банки за те, в чому вони не були винні», - пояснив фахівець.

Також фінансовий аналітик наголосив, що норматив відкритої валютної позиції банку як елемент економічних нормативів діяльності банків дуже важливий і обмежує валютні ризики для банків.

Читайте також: Щоб повернутися до курсу 13 гривень за долар Шлапак радить не панікувати

Слід зазначити, що Нацбанк для стабілізації ситуації на валютному ринку підвищив норму обов'язкового продажу валютної виручки до 100% і продовжив вимогу щодо обмеження строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами до 90 днів, а також закріпив за собою право вимагати від банків призупинити проведення операцій клієнтів, які мають підвищений ризик їх використання у протиправних цілях.

Зауважимо також, що сьогодні, 17 листопада, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку України встановилися на рівні 15,42-15,74.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: