Щоб повернутися до курсу 13 гривень за долар Шлапак радить не панікувати

Читать на русском

Якщо паніка на валютному ринку в Україні закінчиться, курс гривні може повернутися на рівень 13 гривень за долар.

Таку думку висловив міністр фінансів України Олександр Шлапак, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

В свою чергу економісти звинувачують уряд і Нацбанк у бездіяльності, внаслідок чого, на їхню думку, і сталося падіння гривні. Так, економічний експерт Сергій Кисельов вважає, що зараз ситуація з курсом гривні загострилася через хвилю паніки, яку провокує сам же Національний банк.

Нагадаємо, глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва вже провалила свою обіцянку щодо утримання курсу долара на рівні менше 15 грн до початку зими. Водночас вона заявила, що НБУ більше не буде штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

«Наша країна більше не житиме за фіксованим курсом (долара). Спочатку був курс стрибками: 1,7, потім 5, потім 8, потім 12. Вся наша колишня історія показала, що це не приводить нашу країну ні до економічного зростання, ні до стабільності фінансової системи», - заявила Гонтарєва.

Варто відзначити, що міністр економіки Шлапак теж не зміг впоратися з курсом гривні і не виконав свою обіцянку, що стосується стабілізації курсу. 23 вересня він запевняв, що ніяких підстав для девальвації гривні немає, а також пообіцяв стабілізувати гривню найближчим часом.

Як відомо, українські банкіри і Національний банк домовилися утримувати курс української валюти на рівні 15-16 грн за долар. Незважаючи на це, голова НБУ Валерія Гонтарєва впевнена, що оптимальним курсом для розрахунку Державного бюджету України на 2015 рік є рівень не більш ніж 12,95 грн за долар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: