«Новий» віце-прем'єр спеціально готувався для Кахі Бендукідзе - експерт

Читать на русском

Для того, щоб зайняти державну посаду, іноземним громадянам необхідно українське громадянство, в іншому випадку, це порушення закону «Про державну службу».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадянського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран та експерт-міжнародник Олександр Потєхін.

«Згідно Закону України «Про державну службу» обовязковою умовою, для того, щоб займати державні посади є громадянство України. Це є норма, яку не можна порушувати прямим шляхом. Проте, як будь-який інший закон, його норми також можно обійти», - розповідає Олександр Потєхін.

Зі слів експерта-міжнародника, одним із способів обійти закон - є внести змін до Закону «Про державну службу» або ж інший варіант - особа має працювати не на посаді віце-прем'єр міністра, а бути радником чи консультантом.

Водночас, політичний експерт Віктор Таран, наголошує, якщо це буде посада консультанта, то відповідно і права, обов'язки та повноваження будуть на іншому рівні.

«Хочу зазначити, що ця ініціатива є дуже позитивною в рамках європейської інтеграції, й поширена в міжнародній практиці, наприклад, Латинській Америці чи Сінгапурі. В Україні дана посада готувалась для Кахе Бендукідзе, але оскільки його не стало цієї ночі, є також ризик, що ініціатива відійде сама по собі», - резюмував Віктор Таран.

Підсумовуючи, Олександр Потєхін зауважив, що на цю посаду зараз розглядається польський політик Ляшек Бальцерович.

Читайте також: Чия коаліція за історію вітчизняного парламентаризму була найменшою?

Бендукідзе був міністром економіки в Грузії після революції троянд і саме його заслугою вважають реформування країни, що дозволило їй тепер займати місця в Топ-20 світових рейтингів інвестпривабливості.

Як відомо, останнім часом Бендукідзе був радником Президента Петра Порошенка. Він помер у Лондоні в четвер, 13 листопада.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: