Новий закон дозволить відкрити рахунок лише в одному банку - економіст

Читать на русском

Для простих українців новий закон, що підписав Порошенко значно ускладнить процедуру відкриття банківського рахунку й при цьому ніяк не зможе протидіяти відмиванню доходів.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив президент Українського аналітичного центру, відомий український економіст Олександр Охріменко, коментуючи внесення змін до закону «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»

«В першу чергу, зауважу, що це не новий закон, а просто внесення нових положень та змін на вимогу МВФ та Європейського Союзу. Це формальне виконання вимог і на сьогоднішній момент, все, що ми отримаємо від цих змін — це труднощі, при відкритті банківського рахунку, збільшення вимог банку щодо справок і документів та складнощі для підприємницького сектору», - розповідає Охрименко.

З його слів, внесення змін в закон лише посилять бюрократію й не матимуть жодного впливу на боротьбу з тіньовою економікою, відмиванням коштів та не зменшать хабарництва.

«ЄС намагається нав'язати нам свою систему. Для них, відкрити рахунок в банку, процес дуже складний, тим паче, що рахунок може бути лише в одному банку, тому для ЄС наші механізми є неприйнятні. Тепер, і українці, щоб відкрити рахунок будуть чекати не кілька годин, а близько десяти днів, мінімум. При цьому необхідно безліч довідок, документів від адвоката, нотаріуса та й рахунок, скоріш за все буде дозволено відкрити теж, лише в одній структурі», - підсумував економіст.

Читайте також: «Золота» Київрада: заміна системи голосування обійдеться в 13 мільйонів

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла закон «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» 14 жовтня 2014 року. Відповідний закон підтримали 232 народних депутати.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: