Україна має шанс стати східноєвропейським економічним тигром – експерт

Читать на русском

У Заходу є вибір: витратити гроші на локальну війну в Україні, розвиваючи так званий «сирійський сценарій», або перетворити країну на східноєвропейського економічного тигра.

Про це в своїй авторській статті на сайті Новое время пише президент компанії «Євроіндекс» Валерій Пекар, повідомляє «Слово і Діло».

«Росія прагне створити на українській території довгостроковий керований хаос. Нагадує нинішню Сирію: тривала громадянська війна всіх проти всіх, у вогнище якої зовнішні гравці постійно підливають бензин, при цьому складно розібратися, хто з ким і за що воює. Така війна має свої «чорні закони»: наприклад, закон помсти. Коли убили багато твоїх, вже не задаєшся питанням, хто прав, хто винен, а точно знаєш, кого повинен убити ти», – пише фахівець.

На думку Пекаря, світова економіка зацікавлена в таких локальних, але гострих і тривалих війнах, оскільки вони потрібні як інструмент пожирання зайвих ресурсів.

В той же час, зі слів експерта, можливий і інший сценарій. «Україна отримує власний «План Маршалла» і виходить із зони нестабільності, здійснюючи економічний ривок, аналогічний південнокорейському... Цей позитивний приклад прискорює або трансформацію, або деградацію Росії, залежно від вибору російських еліт», – аргументує Пекар.

Обидва цих сценарія, на його думку, однаково прийнятні для світової економіки. Але в їх виборі з боку світових гравців, експерт акцентує увагу на двох ключових чинниках: перше – витрати різних сценаріїв накладаються на різні групи країн, друге – суб'єктна позиція України.

І саме в ключі останнього, зі слів Пекаря, Україна повинна чітко заявити про те, чого вона хоче: «Не просто військової перемоги, а геополітичної, геоекономічної і навіть геокультурної», – резюмував експерт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: