Яценюк створює імітацію боротьби з офшорами – економіст

Читать на русском

Законом «Про визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» уряд Яценюка пропонує міфічну боротьбу з офшорами.

Про це розповів у коментарі «Слову і Ділу» відомий український економіст Олександр Охріменко.

«Яценюк і парламент навмисне прийняли подібний законопроект, реально розуміючи, що він ніяк не допоможе економіці України та не має механізму блокування виведення коштів з України. Якби уряд хотів подбати про економіку, то потрібно було не приймати нові закони, а повернути старі, зокрема запустити в роботу закон «Про трансфертне ціноутворення», який реально міг побороти відмивання грошей», – каже Охріменко.

За його словами, уряд свідомо не прописав, яким чином і за якими цінами продаються товари в офшори, за якими – купуються, яким способом буде повертатися виручка. Немає жодного чітко прописаного пункту в цьому законі, запевняє експерт.

«На сьогоднішній день, наслідком того, що не працює закон «Про трансфертні ціноутворення», є показник митних документів, за якими має надійти валюти в сумі 4 млрд, а за даними НБУ надійшло в Україну майже на 3 млрд менше від експортерів. Тобто виручка до нашої країни просто не доходить, тому що немає реального закону, який би цей процес контролював», – розповів економіст.

Читайте також:Фіскали забули про скорочення податків?

Нагадаємо, 22 жовтня парламент прийняв закон «Про визначення юридичних осіб та публічних діячів», який мав би стати відправною точкою для боротьби з офшорами та, водночас, був розкритикований колишнім віце-прем'єром України Сергієм Арбузовим, як такий, що спростить процедуру легалізації капіталу за кордоном.


ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: