Верховний Суд повинен бути головним судовим органом країни - Онопенко

Читать на русском

Заслужений юрист України, Голова Верховного Суду України з 2006 по 2011 рік, Василь Онопенко вважає, що передумовою створення різного роду судових комітетів і рад має бути посилення ролі Верховного Суду.

Так «Слову і Ділу» Василь Онопенко прокоментував повідомлення про створення Ради з питань судової реформи.

«Підтримую ініціативу Президента України про створення Ради з питань судової реформи. Це один з перших факторів, підтверджуючих, що нарешті за роки незалежності України є реальна політична воля радикально реформувати судову систему, яка повинна стати доступною, зрозумілою і дешевою для простих громадян. Адже ні для кого не секрет, що раніше проведена судова квазіреформа Януковича призвела до фактичної приватизації судової системи, до існування розрізненої системи судів, що складається з трьох підсистем, включаючи спеціалізовані суди, що негативно відбилося на можливості громадян реалізувати своє право на захист у судовому порядку, а також спричинило неоднозначність судової практики», - розповів екс-глава ВСУ.

Обов'язковою умовою ефективності роботи створеного главою держави Ради, Василь Онопенко назвав наявність в його складі професійних суддів, науковців, представників правових громадських об'єднань відповідних міжнародних організацій, провідних фахівців в галузі права.

«Зараз у судової системи немає головного діючого органу, основна місія якого - відповідати за єдність судової практики на всій території України. Цю місію має виконувати Верховний Суд України, якому необхідно повернути всі повноваження. Тільки за такої умови створення подібних рад не буде марною тратою часу», - стверджує Онопенко.

Читайте також: Яценюк передумав міняти Конституцію України?

Нагадаємо, 16 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про створення Ради з питань судової реформи та призначив його координатором заступника Голови Адміністрації Президента Олексія Філатова.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: