У газовому питанні Арбітражний суд буде не на стороні України

Читать на русском

Експерт у галузі енергетики та газу НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що «Газпром» буде чинити тиск на Україну і навіть Арбітражний суд не врятує країну в газовому питанні, поки уряд не розрахується з боргами.

Так експерт прокоментував «Слову і Ділу» ситуацію на рахунок заяви «Газпрому» щодо транспортування газу в якості оплати боргу.

«У України немає вибору в газовому конфлікті. Якщо не підписати зараз відповідні угоди про постачання російського газу, то в газовому балансі утворюється діра розміром в 5 мільярдів кубометрів», - розповідає експерт.

«Складність ще в тому, що Україні не вистачає вугілля, в об'ємі близько 7 мільйонів тонн, відповідно враховуючи ці чинники, будь-яке уповільнення у вирішенні газового питання може привести до непередбачуваних наслідків», - заявляє Рябцев.

На його думку, вихід у тому, щоб розплатитися за спожитий минулого року газ і за перші три місяці нинішнього року, тоді в України з'явитися факт невиконання з боку «Газпрому», а не «Нафтогазу».

«Зараз, Україні навіть Арбітражний суд не допоможе залагодити газовий конфлікт», - стверджує експерт.

У той же час, зі слів члена тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань діяльності «Нафтогаз України» Володимира Новака, Україна не зможе розплатитися з таким боргом, якщо їй не допоможе Європа.

«Уряд має дуже слабкий економічний блок. Тому не варто розраховувати, що Україна зможе розплатитися з боргом», - додав Новак.

Читайте також: Найстрашніше взимку - накладання відсутність газу і електроенергії - Гудима

Нагадаємо, «Нафтогаз Україна» заявив раніше про те, що він не виключає встановлення вже в 2014 році єдиної ціни на природний газ для всіх споживачів України і подорожчання блакитного палива для населення в 4 рази.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: