Найстрашніше взимку – накладання відсутності газу і електроенергії – Гудима

Читать на русском

Олександр Миколайович Гудима, екс-міністр палива та енергетики і член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, розповів в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» про газовий стан України, а також про те, чого слід чекати від майбутньої зими пересічним громадянам.

СіД: Пан Гройсман повідомив, що на опалювальний сезон не вистачає 5 млрд кубів газу. На ваш погляд, така цифра реальна?

О. Г.: Ці дані не можуть бути об'єктивними через плановість — яка зима буде ми не знаємо. Тому, по факту, нестача може бути від 5 до 10 млрд кубів газу. Припущення Гройсмана виходить ще й з того, що Європа реверсом поставить нам необхідну кількість газу. Але і це також залежить від Путіна - зараз ми бачимо, що він обмежує газопостачання в країни Європи і може статися так, що ми недоберемо газу. Це дуже складне питання і на нього відповіді сьогодні немає.

СіД: До речі, той же пан Гройсман пообіцяв часткого замінити газ мазутом. Це можливо у наших реаліях?

О. Г.: Треба знати, що планує Ахметов, а не Гройсман. Пан Ахметов може не впоратися з втратою ресурсів на Донбасі. Вже сьогодні ми бачимо відключення електроенергії через брак вугілля на ТЕС. Коли одночасно накладається відключення електроенергії на відсутність газу - це ситуація, про яку страшно говорити. Якби тут був введений воєнний стан, тоді власники усіх підприємств, були б підпорядковані державним інститутам, які б робили, що вважали за потрібне. А мазут зараз дорогий. В значній кількості його купити буде складно і я думаю, що можна казати тільки про часткове заміщення природного газу мазутом — 1-2 млрд м.куб. Я б оцінив ситуацію більш критично, ніж її подає віце-прем'єр Гройсман, саме через те, що багато обставин нам невідомі: погода, вугілля, зупинка постачання реверсного газу з Європи.

СіД: Мені здається цю тему будуть підіймати у передвиборчій гонці.

О. Г.: Перед виборами всі активно підіймають тему альтернативних, енергозберігаючих технологій, якими ніби можна замінити опалення в квартирах, де окрім батарейного опалення більше нічого немає. Але наразі це нереально.

СіД: Ви зачепили тему відсутності вугілля на ТЕС, який наразі стан справ? Ви можете привести цифри чи зробити прогнози з цього приводу?

О. Г.: Україна втратила понад 50% ринку вугілля, що постачався з Донецкого басейну на електричні станції від заходу до сходу. І це мінімум. Точну цифру знає одна людина — це Рінат Ахметов, який може забезпечити поставки вугілля з тієї ж Австралії. Але цього не чують. У міністра Продана вважають за краще відновити поставки вугілля з Росії. На мій погляд, це короткозорість: в умовах припинення газового постачання і війни, шукати джерело вугілля в Росії - це теж саме, що пиляти гілку на якій сидиш.

СіД: В Києві проводяться планові відключення світла задля економії електроенергії. Такі міри реально можуть зекономити достатньо електроенергії на зиму?

О. Г.: Економія вуличного освітлення — це мізер, 5% нашого споживання. У Києві Кличко може приймати рішення за які він не відповідає — бо Київенерго належить Рінату Ахметову і ніхто не знає, чи закупить він вугілля. Кличко може говорити, що забезпечить киян електроенергією, але насправді гарантій цього немає, бо він не може наказувати Ахметову. Це комерційна компанія, яка має свої фінансові плани на зиму і тільки якби був введений воєнний стан можна було б говорити про плановість на зимовий період.

СіД: Виходить, що усі обіцянки Кличка з приводу гарячою води у киян — це популізм?

О. Г.: Немає ніяких підстав наразі стверджувати, що гаряча вода 100% буде. Пан Кличко вже закликав купувати киян бойлери, щоб зекономити газ. І якщо кияни його неправильно зрозуміли і почали купувати їх і встановлювати у своїх квартирах, це може закінчитися дуже погано — в умовах обмеження газопостачання і електропостачання можливе пошкодження електромережі.

СіД: Зараз і уряд закликає ще й до встановлення електричних котлів. Чи є шанс взагалі, що старі електричні мережі витримають цієї зими такі навантаження і чи не буде такої ситуації, що ми будемо без газу, світла і тепла одночасно?

О. Г.: Уряд готує збільшення лімітів і зменшення ціни на електричну енергію для користування у нічний час. Потрібно розуміти, що для того, щоб лічильник зафіксував користування саме в нічний час, треба змінити звичайний однофазний лічильник на тритарифний, який коштує дуже дорого. Це можна зробити, якщо буде програма і фінансування. Закликати людей до купівлі електричних котлів недоцільно — через ліміти на споживання, людина буде платити в 5-10 разів більше, ніж платила до цього. Поки що є енергетичний хаос, не можна піддаватися паніці і щось скуповувати, бо це небезпечно.

СіД: Дуже цікавий момент - різниця ціни на газ для населення і виробництва. Хочуть зрівняти ціни, тобто підняти для населення ціну в 4 рази. Така міра — необхідність чи це спосіб наживи для певних фінансово-промислових груп?

О. Г.: Ми говоримо про 5-річну перспективу, якщо війна закінчиться і зросте ВВП, пенсії на 300 доларів і зарплати на 500 доларів. Тоді можна говорити про європейську тенденцію зрівняння цін. Платоспроможність населення зараз гірше ніж навіть рік тому, як можна тоді встановлювати ціну в 3-4 рази? Населення не буде сплачувати за такою ціною — це шлях в нікуди.

СіД: Яценюк впевнений, що Україна може стати в пятирічний строк незалежною від російського газу. Це популізм чи реальність?

О. Г.: Були люди до Яценюка, які взагалі ставили завдання в трирічний строк стати газово незалежною державою. Якщо виходити з того, що війна закінчилася і ми маємо нову Верховну Раду, де 250 депутатів подібні своїм духом до тих, хто зараз воює, тоді можна сподіватися, що ми будемо швидко разом з Порошенком приймати закони, підіймати економіку і рухатися до такої незалежності. Але поки в нас зруйнована значна частина економіки, і поки що ніхто не знає, що буде з нею через півроку-рік, прогнозувати такі речі неможливо. Найголовніше завдання - підняти нашу економіку, приватний сектор і комунальний сектор, тому що в енергетичному плані наші міста є жахливо відсталі, навіть в порівнянні з сусідньою Польщею. 5 років - це реальний термін при сприятливих обставинах.

СіД: 23 вересня прем'єр також запевнив, що Україна не відкликатиме позов до Стокгольмського арбітражного суду щодо «Газпрому». Що ми можемо виграти?

О. Г.: Україна — не Європейський Союз. Тому, як тільки перестають на сході стріляти, Європа одразу хоче відміняти санкції проти Росії. І для цього є аргумент — бояться припинення газопостачання. Ми знаємо, що головна мета Путіна — заморозити Україну, зробити зговірливою, як не виходить завоювати. Ми може виграти найголовніше — наше право купувати за ринковими цінами.

СіД: Нещодавно у ЗМІ активно почала підійматися тема казахстанського газу. Чи дійсно Україна купувала газ у Казахстану і чи можливо, що купує зараз по 170 дол., як це стверджує Казахстан?

О. Г.: Казахстан ніколи нам не продавав газ. Продавав Туркменістан. Це неможливо.

СіД: Як ви ставитисе до рішення Верховної Ради здати в оренду ГТС?

О. Г.: Я двічі подавав законопроект про приватизацію газотранспортної системи. Тоді, відмовилися від такого проекту, бо була ймовірність, що частку викупить Газпром. Звичайно такая загроза була, але сьогодні така небезпека мінімальна. Приватизація чи оренда повинна відбутися під гарантії уряду. Енергетична компанія, яка візьме в оренду ГТС, теоретично може переуступити Газпрому, саме тому орендаря має визначати Верховна Рада при умові відсутності без погодження рішення з продажу чи переуступці.

СіД: Чи є шанс що Київ замерзне?

О. Г.: Говорити про таку можливість через відсутність 5 млрд куб.м. не доводиться. Але, якщо накласти на це відсутність електроенергії — то цілком можливо. Немає гарантії, що через два місяці буде вугілля, тому небезпечне саме накладання вудсутності газу, можливості прининення реверсу і обмеження електропостачання. Нам необхідно забезпечити максимальні запаси мазуту — але це гроші.

СіД: Що ви можете порадити пересічним громадянам перед опалювальним сезоном?

О. Г.: Всі, хто живуть в приватному секторі, зможуть обігрітися хоча б буржуйками. А громадяни, які живуть в багатоповерхівках, не мають таких гарантій, тому держава їх повинна дати. Зробити усе можливе, щоб опалення було, навіть, якщо температура буде всього 15 градусів — не замерзнемо.

Спілкувалась Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: