Причина зупинки постачань газу з Угорщини до України - брехня уряду

Читать на русском

Експерт в області енергетики і газу НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що жодних гарантій постачання газу з Європи до України не було і не буде.

Таку думку експерт висловив «Слову і Ділу», коментуючи інформацію про те, що Угорщина зупинила постачання газу до України на невизначений термін.

«По-перше, з Угорщини на територію України заходить не так багато газу. По-друге, те, що Угорщина зупинила постачання газу — доказ того, що український уряд бреше і він не підписував жодних договорів на постачання газу з Європи. Гарантій на постачання газу в України немає», - пояснює експерт.

На думку Рябцева, є лише одна угода відносно вільного газу на ринку. Тому як тільки Угорщина або інша країна (Польща, Словаччина) відчуватиме дефіцит для внутрішнього вжитку, постачання газу до України буде зупинятись, впевнений фахівець.

В той же час, зі слів експерта, не слід пов'язувати припинення газу з тиском «Газпрому» на Угорщину.

Читайте також: До кінця року газ може подорожчати в 4 рази

«Заяви можливо і є, але вони цілком зрозумілі. Російська сторона нагадує своїм європейським партнерам про те, що використання магістральних газопроводів у зворотному напрямку заборонене відповідними угодами, підписаними «Газпромом» і європейськими операторами», - резюмував Рябцев.

Нагадаємо, 23 вересня міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що для того, щоб країна пережила зиму, потрібно близько 32-33 млрд куб. м газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: