В Києві нічого не нагадує, що в країні тисячами вмирають - Розумовський

Читать на русском

«Поганий мир кращий за добру війну» - слова придумані не нами, але сказані блискучим політиком і філософом Цицероном, актуальні як ніколи. «Слово і Діло» вирішило дізнатися думку щодо перемир'я і майбутніх виборів у одіозного командира «Каскад», полковника розвідки у відставці Сергія Розумовського та його заступника, лейтенанта Володимира Фалєєва.

На фото: Сергій Розумовський (зліва) і Володимир Фалєєв

СіД: Зараз між Україною і «Новоросією» - хиткий мир. На ваш погляд, перемир'я - правильний вчинок?

С. Р.: На сьогодні чітко зрозуміло, що ВСУ, Нацгвардія і добровольчі батальйони вичерпали свій військовий потенціал: втратили більшу частину активного особового складу та техніки. Якби перемир'я в Мінську не було підписано - ми б побачили танки «Новоросії» на Кільцевій (дорозі - ред.) Києва. Наступальний порив був дуже серйозним і цього наступу злякалися всі, в тому числі і лідери «Новоросії» і Москви. Заколот різко став переростати з боротьби за територію в боротьбу за зміну системи державності. Чому Москва кинулася примиряти? Тому що сепаратистська армія невідомо куди б пішла - на Київ чи на Москву. Я думаю, з цього миру нічого не вийде. Велика частина польових командирів розуміє, що втрачати їм нічого, і в кращому випадку їх чекає доля Саші Білого.

Це перемир'я - для Порошенка - можливість перегрупувати і переозброїти. Але кого? Сьогодні вся Україна за мир, ніхто не хоче йти в бій. Тому я думаю, зараз почнеться найголовніша війна - війна «грошових мішків».

СіД: Чим закінчиться перемир'я?

В. Ф.: Продовженням стрільби. «Айдар», «Донбас», «Київ» - їх мета мародерство і особиста нажива, а ті люди, які захищають свою територію - вони ідейні. Це площина різниці інтересів - одні вмирають за ідею, інші стоять за гроші.

СіД: РНБО запроваджує особливий статус на території Первомайського і частини територій Новоазовського і Тельманівського районів Донецької області. Як ви ставитеся до подібних дій?

С. Р.: В армії є чітке поняття - ніколи не віддавай наказу, який не може бути виконаний. Щоб не писала РНБО - це неможливі накази, які ніхто не виконуватиме.

СіД: До чого, на ваш погляд, може привести надмірна мілітаризація влади?

С. Р.: Я не спостерігаю ніякої мілітаризації. Я спостерігаю військову істерику. Кращий спосіб відволікти народ від соціального краху - це військова істерія. Зараз це і відбувається. Про яку мілітаризацію може йти мова, коли в Києві нічого не нагадує, що в країні тисячами люди вмирають.

СіД: Я говорю про тенденції військових йти у велику політику. Як це робить Тимчук, Парасюк, Гаврилюк, Семенченко...

С. Р.: І роблять колосальну помилку. Я багатьох з них знаю - це не військові, а люди, яких винесла наверх революція. Я б ще зрозумів, якщо вони створили свою силу і туди увійшли всі.

СіД: Але ж багато з них увійшли в одну силу - «Народний Фронт».

С. Р.: Їх грамотно розвели - революція пожирає своїх дітей.

СіД: А чи є парламентські амбіції у вас?

С. Р .: Мої абмбіціі набагато вище, ніж просто депутат Верховної Ради. На вибори ми не збираємося поки люди самі нас не попросять. Піаритися на війні - це низько. А будь-яке нав'язування себе через сучасні політтехнології - нічим не відрізняється від проституції. Навіщо туди йти, що ділити?

СіД: А що, якщо не ділити, а представляти волю людей?

С. Р.: А для того, щоб представити волю людей не потрібно йти в парламент. Воля і право народу вище будь-яких законів і партій.

В. Ф.: Ці вибори нічого не дадуть і нічого хорошого не принесуть. Соціальний запит зараз на таких особистостей як Ляшко. А ми до таких не належимо. Для нас поняття честі та роду вище, ніж парламентські амбіції.

СіД: Хто зараз виступає громадським авторитетом для вас?

В. Ф.: Розумовський Сергій і Семенюк-Самсоненко - це була прекрасна жінка, її вбили за ту інформацію, що вона знала. Ідейних лідерів у нас на пальцях порахувати можна.

С. Р.: Ну по-перше, я звичайно. Я дуже скромний. (Сміється) А по-друге, Дмитро Видрін - я вважаю, більш авторитетної людини у нас просто немає.

СіД: Багато експертів говорять про можливість військового перевороту в Києві. Як ви вважаєте, чи прийдуть військові з АТО під стіни АП?

С. Р.: Уже не прийдуть. Можливе повстання придушене - такий переворот треба було робити в липні. Сьогодні військових роздрібнили і розтягнули по різних партіях і списках. Командири повелися на гроші - солдати без командирів не підуть. Найстрашніше - не військовий переворот. Скоро настане зима — це буде війна всіх проти всіх. Коли прийде «генерал мороз» погано буде всім.

Я бачу іншу моторошну перспективу - від Карпат до Луганська незліченна кількість польових командирів, які захищають свої будинки.

СіД: До речі, про захист будинку. Багато міст зараз окопуються, риють рови. Чи доцільні подібні заходи?

С. Р.: Це наганяння істерії і жаху. Ще смішніше - будівництво стіни. Хто відміняв висадку з моря? Хто відміняв кордон з ПМР? А кордон з Білоруссю? Або ми відгороджуємося ровом і стіною від усього світу?

СіД: Який політичний вектор у вас?

С. Р.: Ми за народну владу, але без політичних партій і ролі держави в сучасному житті.

СіД: Так ви анархісти?

С. Р.: (Сміється) Якщо я сам плачу за освіту, медицину і все роблю сам - навіщо мені тоді держава? Доїти і не давати мені спокійно жити? У нас була остання ілюзія, що держава дає нам безпеку. А зараз рухнула і ця - народ сам утримує і забезпечує свою армію. Так навіщо нам держава?

В. Ф.: Як за нинішньої ситуації реанімувати країну? Ніяк. Це утопія. Потрібно будувати нові парадигми.

Читайте також: Збитки від війни на сході України

СіД: Який ви бачите вихід?

С. Р.: Весь світ в цивілізаційній кризі: подальше ведення всесвітнього господарства за тими принципами, що є - неможливе. Ми всі загинемо.

Соціалізм помер, постсоціалізм не народився. Капіталізм помер. Посткапіталізм не народився. А нової правової та грошової парадигми ніхто поки не запропонував. Нам нічого не залишається, окрім абсолютно нового, але зробити це старими системами - МВФ, ЗВТ і т.д. - не вийде. Не можна влити нове вино в старі міхи. Мене радують наші перспективи - зараз бомблять Луганськ, Донецьк і це страшно. Але на цьому місці можна буде побудувати новий світ. Ми живемо в якомусь дикому залишку Середньовіччя і продовжуємо чіплятися за бетонні коробки.У нас є шанс відмовитися від старої структури і системи.

СіД: Це тяжкий шлях реформ. Говорячи про реформи нинішні, як ви бачите реформування МВС і Міноборони?

В. Ф.: Минулого року ми подали проект реформ Захарченко - не підійшов через некоммерціалізованість, відсутності поняття хабара. Зараз у нас міліція - озброєний загін народу. А хочуть же зробити поліцію - озброєний загін влади. Здавалося б, усього-то буквочка, але не все так просто.

С. Р.: Немає жодних ЗСУ та Міноборони - це фікція. І поки ця фікція є, потрібно будувати нову українську народну армію, потрібно створювати абсолютно нові спецслужби і міліцію. І з їх зміцненням, прибирати стару.

СіД: Як ви ставитеся до того, що Міноборони приватне підприємство, під керівництвом Єханурова?

С. Р .: У нас багато чого замовчується - це теж. У нас ВР - злочинна організація, що узурпувала владу, яку ніхто ніколи не вибирав - йдеться про 1 скликання. Про яку правову наступність може йти мова? Вона навіть не визнана в ООН. України в ООН досі немає, є УРСР. І правонаступництво ніхто не передавав. У нас кордонів державних немає. У нас немає навіть закону про власність в країні. Я вже навіть не кажу, що у нас немає людей або громадян, тільки фізичні особини. І більш того, у сімейному кодексі у нас написано, що сім'я - це сукупність фізичних особин, які проживають разом і ведуть спільне господарство. Виходить - два одностатевих студента і три корови - це у нас законна сім'я.

У нас багато партнерів в Європі - покійний Хайдер, Марін Ле Пен, Віктор Урбан - вони кажуть, що ми взагалі не країна, а територія огороджена колючим дротом, на якій проводять генетичні, економічні, політичні та інші експерименти, відточують ті методи, які не хотіли б використовувати в інших країнах, тому що шкода, а Україну не шкода.

СіД: Яку роль добровольчих батальйонів ви бачите в перспективі?

С. Р.: Найвирішальнішу. Обидві сторони видихнулися й ніяких рішень від уявних політлідерів з обох сторін не буде. Можна тільки зібрати всіх польових командирів, щоб вони домовлялися.

СіД: Думаєте їх легалізують в силових структурах?

В. Ф.: Їх не легалізують. Багато хто з них вже непридатний до життя - асоціальні елементи. «Айдар», «Донбас» та ін. - це все відпрацьований матеріал, який ліквідовуватимуть, вбиватимуть на полі брані. А якщо повернуться - їх пересаджають.

СіД: У Мінсоцполітики пообіцяли прирівняти всіх добровольців і волонтерів до учасників бойових дій. Наскільки це реально?

С. Р.: Давайте розберемося, що таке статус учасника бойових дій. Перш за все - це квартири. Нічого більш болючого ніж житло для українських людей немає. А що їм на це скажуть 70 тис. офіцерів, які 20 років чекають свої квартири? Адже вони теж герої. Це зіштовхування лобами. Таке враження, що задалися метою развалити суспільство остаточно.

СіД: Як ви ставитеся до Маломужа і Гриценка, які вже зарекомендували себе як силовики в політиці?

С. Р.: Гриценко - головний персонаж, завдяки якому ми маємо таку «армію». Це розумний мародер, який вміє перекладати провину з себе особисто на всіх інших. Його давно пора «заарештувати, судити і розстріляти».

Що стосується Маломужа, навіть у похилому віці і у великих званнях бувають люди недалекі, просто кар'єристи. Є клас паркетних генералів - ось це Маломуж. Чини, погони і посади - це для парадів. Коли настає війна, командують ті, хто може командувати, таких називають «батяні».

СіД: Але ж потім, солдат, що підкорився таким комбатам і комбригам звинувачують у дезертирстві і називають військовими злочинцями.

С. Р.: Це той бруд, про який ніхто ніколи не говорить. Є перспектива, що солдати відкриють вогонь по своїм командуючим за такі звинувачення. Генерали себе так ведуть від того, що думають, ніби спіймали Бога за бороду.

В. Ф.: Ми виводили 51 бригаду з території РФ і їх відразу в Запоріжжі відправили в СІЗО. Але, все-таки, змогли відстояти.

СіД: Зараз вже всім зрозуміло, що Верховна Рада 8 скликання не просидить 5 років. Коли, на ваш погляд, будуть наступні вибори?

В. Ф.: Після березня або в березні. І президентські, і облради, і в Раду. Всі відразу й одночасно.

СіД: Але за чий рахунок?

В. Ф.: Мільярди виділяються на ЦВК, бо половину потрібно «розпиляти». Є пропозиції по електронному голосуванню, де захист рівня сканування сітківки ока або відбитка пальця - хоч кожен день голосуй і референдум проводь. І це набагато дешевше.

СіД: Між іншим, про референдум. Як вам референдум про вступ до НАТО, що ініціюється «Батьківщиною»?

С. Р.: Банальний піар-хід. Як показали події, швидше за все до цього референдуму сама «Батьківщина» не доживе.

Читайте також: Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення

СіД: Чи є прогнози щодо розвитку ситуації в країні?

С. Р.: Найближчим часом ми побачимо відкриття нових фронтів, швидше за все. І дуже сумно, що їх взагалі немає ким закривати. Ми ще можемо побачити, і швидше за все побачимо, фронт в Києві.

Олігархи зрозуміли, що сила - це не мільярд доларів у банку, а три озброєних батальйони. Це дуже небезпечна тенденція. Буде АТО чи ні - війна буде тривати локальними точками. В системі олігархів - до появи останнього «щурячого короля».

СіД: Що ви побажаєте українському народу перед найскладнішою зимою?

С. Р.: Терпіння, миролюбності, протверезіння і самоусвідомлення себе народом. І жити по-чехівськи: по краплі вичавити із себе раба.

В. Ф.: А я побажаю розсудливості, тоді прибуде і інше.

Спілкувалась Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: