Як тільки стаєш чиновником - люди тебе ненавидять - Крамаренко

Читать на русском

Руслан Крамаренко - колишній заступник голови КМДА. За 4 роки своєї роботи, він встиг попрацювати під керівництвом кількох голів Київради: Попова, Голубченко, Бондаренко, а тепер Кличко. 29 серпня, нарешті, 6-а заява про звільнення з посади заступника глави КМДА з економіки та фінансів була підписана.

В ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» Руслан Крамаренко розповів про причини свого звільнення і плани на майбутнє.

СіД: У лютому ви обіцяли, що Поштова площа буде готова до травня. Зараз - вересень. Поштова площа і далі знаходиться в жахливому, незакінченому стані. Наступна дата виконання робіт була до 24 серпня - я була на площі 29 - ремонтні роботи там і близько не закінчені. Чому?

Р. К.: Ми з вами мали з листопада до квітня практично бойові дії в місті, зрозуміло, що в той період ніхто нічого не фінансував. По факту, на момент мого відходу, на рахунках було 600 млн грн, платити можна тільки по 1-2 млн грн в день, а загальна кошторисна вартість - 450 млн.

З одного боку затримує політична нестабільність, з іншого - відсутність грошей. До всього, починалося будівництво за кошти державного бюджету, а закінчується за міські гроші, оскільки держава свої зобов'язання по фінансуванню не виконує, а міський бюджет не в силах «тягнути» такі масштабні об'єкти. Основна проблема - неритмічність фінансування.

СіД: А є якісь прогнози по закінченню робіт?

Р. К.: Я думаю, об'єктивно - закінчать навесні. Було б добре побачити кінцевий варіант на День Києва.

СіД: Кличко обіцяв розрахуватися за ремонтні роботи до 24 серпня. Оплата була проведена?

Р. К.: Заплатили близько 40 млн грн за виконані роботи. Правильно було б покласти до кінця бруківку. Але не взимку ж це робити.

СіД: 16 травня ви заявили, що готові опублікувати факти махінацій Бондаренко. Чи будуть вони оприлюднені?

Р. К.: Я ніколи не був прихильником виносу «сміття з хати». Я думаю, ці факти будуть самі проявлятися.

СіД: Значить, в майбутньому публікації цих фактів не варто очікувати?

Р. К.: Раніше я говорив, що на вул. Б. Хмельницького Бондаренко хотів ввести будинок в експлуатацію без оплати пайової участі. В принципі, всі папери, які були за результатами перевірок, я публікував.

СіД: Чому ви звільнилися з посади?

Р. К.: Є нова команда. Вона пройшла виборчий етап, у неї є обсяг обіцянок, цілей.

Перебувати в стані недовіри або недомовленості на самому відповідальному напрямку - не зовсім правильно. Щоб ніхто не сказав, що невдачі сталися через старих людей. Потрібно дати Віталію Кличко реалізувати свої плани.

СіД: Ви висловили бажання або скоріше готовність покинути посаду заступника глави КМДА ще півроку тому. Чому ви прийняли таке рішення саме зараз?

Р. К.: Це рішення не було імпульсивним. Я написав до цього 5 заяв. Я передавав справи останні 3 місяці, якби я кинув роботу відразу, то в якому б стані знаходився Київ? Коли я прийшов на роботу в 2010 році, у Києва були арештовані рахунки на 50 млн грн, новій команді я залишив місто, у якого на рахунках 600 млн грн.

У Кличка хороший злагоджений колектив. Ніконов здатний займатися управлінням - він створив і керував компанією з оборотом 8-10 млрд на рік.

СіД: До речі, про Ніконова. Ігор Луценко, під час нашої скайп-конференції, сказав, що Ніконов, як забудовник, не та людина, що повинна бути заступником голови КМДА. Як ви вважаєте?

Р. К.: Ігор Луценко хороший хлопець. У нас таких же хороших хлопців, які краще знають, як управляти містом, державою - повно в перукарнях і таксі. Якби він мав таку історію успіху і досвід управління як Ніконов, я б до його думки прислухався.

57% киян обрали собі мера, і він в праві вибирати собі команду. Так, Ніконов не чиновник, але він успішна людина, що виконувала, по суті, такі ж обов'язки в своїй бізнес-структурі. Так, структура КМДА величезна - 6 тис. держслужбовців, 403 комунальних підприємства, але він впорається.

СіД: Як ви ставитеся до інших призначеннь заступників?

Р. К.: Це не люди з вулиці, а «з якого вони тіста», буде видно через кілька місяців, коли зиму переживемо.

СіД: А як оцінюєте ефективність чиновників в Україні?

Р. К.: Основна проблема ефективності - відсутність стабільності в країні. У нас були різні партії, які говорили, що вони за стабільність. Якби міністр приходив на 5 років і відповідав за всі свої дії, тоді було б простіше. Інша проблема - немає інституційної пам'яті відносно роботи, немає наступності. Приходять нові люди і не розуміють звідки і куди щось рухається, починають робити те, що кілька років тому вже зробили і закинули.

СіД: 28 тис. пільговиків отримали картку киянина. Коли їх зможуть отримати всі кияни?

Р. К.: 28 тисяч отримали цього року, всього ж картка є у 440 тисяч. Навіщо всім киянам така картка? Ви можете її отримати в трьох банках, але вона буде без знижок. Щоб вона була цікава непільговикам, потрібно додати нові функції. Я разом з переданими справами залишив Віталію Володимировичу напрацювання, щоб запустити на картці медичний, комунальний та шкільний додаток. Тоді це буде цікаво більш широкому колу.

Необхідно виступати певним лобістом свого міста, можна навіть сказати корупціонером відносно його жителів. Приміром, проїзд в метро коштує 2 грн, я б його для киян зробив 2 грн, а для інших - 5 грн. І ось чому: гроші в бюджет надходять виходячи з прописаних 2,8 млн осіб, а постійно проживає - 4 млн. Необхідно фінансово захистити киян, зробити якийсь засіб реєстрації.

СіД: Але це ж виходить та ж картка киянина.

Р. К.: Вона створювалася виходячи з потреби в соціальному захисті.

СіД: Ви, як і багато інших, рік тому підняли питання будівництва метро на Троєщину. Фінансування цього проекту Кабміном, незважаючи на ваше запевнення, немає. Чи є якась надія на метро для жителів троєщинського масиву або це спекуляція чиновників на «болючому питанні»?

Р. К.: За час моєї роботи, 3 рази ми перебували в стані початку будівництва. Спочатку з японцями, тоді залишалося підписати контракт, але в Японії стався землетрус і вони від проекту відмовилися. Другий раз - російський «Внешэкономбанк» провів розрахунки, але почалися складнощі міжурядових відносин, фінансування не отримали. Третій - зараз ми ведемо переговори з IBRD (Міжнародний банк реконструкції та розвитку - ред.), вони за умови добудови моста готові профінансувати метро на Троєщину. Але є ряд суперечок, які спочатку необхідно вирішити.

Я вважаю, що є сенс робити «легке метро», тому що це не затратно. Вже є швидкісний трамвай на Троєщину, необхідно організувати підвезення людей автобусами і тролейбусами. Якщо трохи переробити проект, то можна вивести цей трамвай на трамвайні колії на «Вали» (вул. Верхній і Нижній вал - ред.) м. Контрактова.

Читайте також: Якщо ми не почнемо піклуватися про мізки людей, то ми втратимо їх - Стець

СіД: На ваш погляд, чи буде офіційно перейменована вул. Інститутська в вул. Героїв Небесної сотні? Чи залишиться вулиця пішохідної?

Р. К.: Складне питання. З одного боку - однозначно потрібно меморіалізувати. Це не магістральна вулиця, її можна зробити пішохідною. Але вона не зовсім зручна для прогулянок - вона знаходиться на схилі. Люди обов'язково повинні взяти участь у розробці меморіалу. Це горе національного масштабу і хоча за правилами і законам таке питання - прерогатива Київради, мені здається, є сенс вирішувати це вище.

СіД: Кияни активно обговорюють пішохідний центр. Чи можливо це?

Р. К.: Можливо все, питання в фінансах. Я вважаю, що ми не повинні захоплюватися «експертними» міркуваннями на тему транспортної розв'язки. Пішохідний Хрещатик був би красивим, але потрібно ж кудись подіти транспорт.

СіД: Підводячи підсумок у вашій діяльності як заступника глави КМДА, чим ви можете пишатися і про що, навпаки, шкодуєте?

Р. К.: Я відкрив тут для себе багато професійних людей. В деяких сильно розчарувався, я не стану називати прізвища. Були помилкові кадрові призначення, хтось не витримав обсягу роботи. Мені не соромно за роботу за 4 роки. На початку я надавав якісь обіцянки без розуміння цієї величезної системи. Вся «махіна» пронизана корупцією та бюрократією. Тому деякі проекти досі нереалізовані. Але є й те, що працює - та ж картка киянина, безкоштовний wi-fi в центрі міста. Мені приємно, що починання з електронним квитком і карткою киянина підтримуються новим керівництвом міста.

СіД: Чим плануєте займатися далі?

Р. К.: Збираюся захищати докторську. Я втомився морально, хочу пару тижнів відпочити. Я важко переживав період революції, як і всі, очікував змін в кращу сторону. Перебувати в стані відсутності бюджету та такого невдоволення людей дуже складно. Як тільки стаєш чиновником - люди тебе ненавидять.

СіД: Мені здається, це якась частина ментальності українців. Хто приходить до влади - на наступний день стає поганим.

Р. К.: Люди думають, що по кліку, помахом руки можна все змінити і жити по-новому. Але приємні речі тягнуть за собою непопулярні і неприємні рішення. Хочеш хороших доріг, як в Європі - купуй бензин по 2 євро, хочеш викорінення корупції, не давай хабарів сам.

СіД: Чи є у вас парламентські амбіції?

Р. К.: ЗМІ мене вже відправляли до парламенту. Але я ще не вирішив. Думки і пропозиції є, але мене більше хвилює війна.

СіД: Якщо зважитеся йти, то за чиїми списками?

Р. К.: Одна розумна людина з величезним стажем держслужби якось сказала мені: максимально довго роби так, щоб не потрапити в жодну політичну партію. До цих пір у мене немає політичного шлейфу, чому дуже радий. Тому, якби я й пішов, то по мажоритарці.

СіД: Вибори по мажоритарці в Києві це дуже дорого. Кажуть, не менше 2 млн доларів.

Р. К.: Не думаю, що Яворівський або Бригинець витратили такі гроші. Коли люди підтримують, не потрібно ніяких мільйонів. А за 3-5 млн можна купити місце в списку.

СіД: Чи знаєте ви, чим зараз зайнятий Олександр Попов? Чи є у вас спільні політичні чи бізнес-проекти?

Р. К.: В суботу мені дзвонив, сказав, що я правильно зробив, що пішов.

Олександр Павлович професійний чиновник і управлінець - у нього не було бізнесу і в мене з ним бізнес-проектів немає. Відносно політики, думаю, що йому потрібно якийсь час, щоб відійти. Якщо у нього з'явиться якась пропозиція чи думки, то він їх висловить.

Спілкувалась Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: