Я незадоволений роботою Київради - Луценко

Читать на русском

Минулої п'ятниці, 1 серпня, «Слову і Ділу» вдалося поспілкуватися з громадським діячем, активістом, журналістом і депутатом Київради Ігорем Луценко. В рамках ексклюзивного інтерв'ю вдалося дізнатися думку депутата на усі поточні проблеми, як суто київські так і загальнодержавного характеру.

Переглянути усю онлайн-конференцію можна на нашій стрім-сторінці.

Ігор Луценко пройшов у Київраду за списками «Батьківщини», де був під третім номером. Під час подій Євромайдану був заступником коменданта протестного табору в Києві. За свою діяльність був викрадений 21 січня 2014 року з Олександрівської лікарні разом з Юрієм Вербицьким, якого потім було знайдено вбитим. Вербицький став першою жертвою під час революції.

СіД: У Києві є серйозна проблема з гарячим водопостачанням, а якщо точніше – з його відсутністю. Коли нарешті у кранах киян з’явиться гаряча вода? Тарифи на гаряче водопостачання підняли майже на 70%, тепер вони обґрунтовані. Коли ж кияни дочекаються нормальних послуг?

І. Л.: По-перше, я не впевнений, що нові тарифи на комунальні послуги є економічно обґрунтованими, адже ми не бачили калькуляції. Чергове підвищення тарифів відбулось так само наосліп, як і усі минулі рази. По-друге, ми так і не побачили хоча б часткового публічного аналізу затрат «Київенерго», включно з аудитом його діяльності за усі роки. Волюнтариське рішення щодо відключення водопостачання є непрозорим та неефективним.

СіД: Останнім часом не видно Віталія Кличка. Чи знаєте ви, де знаходиться міський голова?

І. Л.: Дійсно, нам не вистачає Віталія Володимировича у депутатському корпусі.

Я не сумніваюсь, що Кличко дуже заклопотаний, однак він мусить виконувати ту частину своїх обов'язків у міськраді, яку має, адже пан Кличко є частиною міськради і має вести засідання Київради.

СіД: Нещодавно вийшла заява пана Кличка про зниження градусу температури опалення в житлових будинках в цілях економії. Як ви ставитесь до такого рішення і чому на плечі киян перекладають і підвищення тарифів і боротьбу з холодом?

І. Л.: На мою думку, це не вирішення проблеми. Адже потрібно розбиратись в першу чергу з тими, хто постачає паливо, а не зі споживачами.

По-перше, необхідні прозорі тарифи. Я неодноразово наголошував, що необхідна чітка калькуляція. Інформація щодо витрат «Київенерго» не має бути комерційною таємницею. По-друге, потрібно навести лад зі схемою оплати за комунальні послуги. Фактично зараз київська влада збирає гроші за комунальні послуги, а до постачальників цих послуг гроші доходять несвоєчасно, а частина з них взагалі «губиться по дорозі». Є така організація «Діод», яка збирає гроші за комунальні послуги, але самі ці послуги надає «Київенерго». Це ненормальна ситуація.

Замість того, аби економити пальні матеріали, необхідно впровадити ряд заходів, щоб зробити більш ефективною саму мережу.

СіД: Чи стосується зниження температури опалення лише житлових будинків чи в будівлі Київради також буде холодніше на декілька градусів?

І. Л.: Цей момент потрібно прослідковувати уже за фактом, але за логікою, зміна температури опалення має стосуватися усіх столичних приміщень. А щодо Київради, взагалі не відомо, чи буде там працювати опалювальна система після революційних подій.

СіД: На якій стадії ремонт у КМДА?

І. Л.: Працювати наразі там можна, окрім сесійної зали, в якій повна розруха. У більшості кабінетів уже працюють.

СіД: Якщо ми вже дійшли теми революції, хотілося б запитати вашу думку про Майдан. На ваш погляд, чи повинен далі стояти Майдан і що міська влада має робити з протестуючими, що залишаються там?

І. Л.: Ми маємо вести переговори з керівними органами Майдану. Я не вважаю людей, що зараз знаходяться на Майдані класичними «бомжами», а такими, що з певних власних переконань вважають за потрібне знаходитися на Майдані. Влада нічого не має робити з цим, адже віче ніхто не може скасовувати. Майдан має залишатися тим місцем, де можуть вирішуватися громадські завдання і нести культурно-освітньо-громадську функцію. Друге, що важливо, - це протягом 1-2 років завершити процес меморалізації Майдану. Оголосити умови конкурсу, провести конкурс. Питання встановлення пам'ятників, монументів, творів мистецтва, на мій погляд, має зайняти 1-2 роки. Наприклад, у США після трагедії 11 вересня 2001 року 10 років пішло на проектування меморіалу.

СіД: Чи може Майдан залишитися пішохідним, як історична зона?

І. Л.: Інститутська точно залишиться пішохідною зоною. Це однозначна позиція, навіть радикально налаштованих. Бо Інститутська є найпершим символом кривавих подій. Що стосується самого Хрещатика, то я б запропонував використати досвід Стамбулу, де на одній з пішохідних вулиць ходять трамваї. Можливо, не слід відмовлятися від Хрещатика як від транспортної магістралі, але не робити шестиполосним хайвеєм! Однак ми можемо видозмінити його. Відкрити дві смуги для громадського транспорту, пустити лінії для трамваїв.

СіД: Я хочу перепитати ще з приводу вигляду Майдану. Я правильно зрозуміла, що намети повинні лишитися, але розділитися на освітні, культурні і громадські корпуси? Чи все ж таки повинні з’їхати з Майдану?

І. Л.: Вони мають щезнути як клас. Можливо, декілька мають лишитися як частина музейної експозиції, але намети в центрі міста не підходять європейській столиці.

СіД: Нещодавно вночі спалили намети, що знаходились під Михайлівським собором. Багато людей у соціальних мережах і просто в інтернеті звинувачують у цій справі київську владу. Чи можете ви прокоментувати цей випадок?

І. Л.: Я не виключаю того, що хтось з київської влади вирішив сприяти таким чином вирішенню своїх проблем. Такий метод не є оптимальним. Зараз влада (маю на увазі не лише київську владу, а будь-які владні інститути, наприклад ту ж саму генпрокуратуру) діє так, як вона вміє - силовими методами намагається витиснути Майдан в ті межі, які сама влада вважає доцільним.

Такий силовий тиск, з історичної точки зору, є абсолютно невиправданим. Тому ми зараз намагаємось піднімати голос киян щодо того, яким чином конструктивно почистити (трансформувати) Майдан, а не «зачистити» його.

СіД: Коли закінчиться реконструкція Андріївського узвозу?

І. Л.: У цьому питанні багато іронії і я її поділяю. Сподіваюсь, що за кілька років у нас з’являться кошти на нову реставрацію узвозу. Неправильно проведена реконструкція вже сама себе руйнує, бо остання реконструкція Андріївського узвозу була неякісною та недоведеною до кінця.

СіД: Як ви ставитеся до ініціативи відкрити Будинок з химерами та Маріїнський палац для вільного відвідування туристами за європейським зразком?

І. Л.: Щодо Будинку з химерами абсолютно підтримую таку ініціативу. Однак щодо Маріїнського палацу мушу зазначити, що на даний момент це неможливо, оскільки будівля знаходиться на реконструкції. Термін завершення реконструкції невідомий, оскільки вона заморожена через брак коштів.

СіД: А що там з питанням газети «Вісті»? Розкажіть про ситуацію і хід справи.

І. Л.: Я не вважаю цю так звану газету – засобом масової інформації. Якщо розглядати «Вісті» з економічної й ідеологічної точок зору – це є чисто пропагандистський ідеологічний проект. Що потрібно робити з ідеологічно-пропагандистським проектом нашого ворога Росії? Мабуть, обмежити його функціонування. Або нехай переходить у форму газети, що розповсюджується за певні гроші, як і конкуренти. Тоді б я не мав претензій. «Вісті. Репортер» - дає якісь ліричні репортажі по повстанцях, це не така велика проблема, якщо порівняти з 500 тисяч чи 1 млн екземплярів – я не знаю скільки – що безкоштовно розповсюджується по найбільших містах. На мій погляд, треба залучати і податкову, оскільки там є багато податкових порушень. І потрібно щоб Держкомтелерадіо і прокуратура регулювали це питання в рамках своїх повноважень. А далі уже діяти по закону. Зараз в мене велике питання до органів, що рахунки арештовували. Де ж результат?

СіД: Давайте повернемося трошки до депутатського блоку. Кого ви бачите заступниками мера?

І. Л.: Пана Ніконова я знаю з 2008 року, це перша людина із-за якої ми дізналися на практиці, що таке «тітушки», після акції на Арсенальній проти його Diamond Hill. Тоді напали на мого товариша Артема Чапаєва, побили його. Друга його споруда з видом на Хрестові Дзвіниці. І третя – біля центрального РАГСУ. Ніконов, він просто шикарний бізнесмен пострадянського періоду, але допускати його до управляння Києвом не можна. Змішувати його «схильності» і управління містом – це було б неправильно.

СіД: Як ви оцінюєте міську раду?

І. Л.: Хотілось би менше популізму. Чесно кажучи з усіх колективних представницьких органів тут він найбільш характерний і дуже заважає. Кличко, маючи більшість, неправильно побудував роботу міськради. Усі ключові посади – секретаря, голови земельної, бюджетної та майнової комісій – це все відійшло до більшості. Постійно виникають конфлікти на підставі недостатності регламенту для меншості. Популістичні тези чи звинувачення, які кидають мої колеги - це охоронна, захисна реакція людей, яких позбавили будь-якої можливості. Я не задоволений роботою Київради. І досі не було вирішено жодного серйозного, доленосного питання. Хотілося б, щоб була інша схема роботи.

СіД: А що зараз із ситуацією по незаконним забудовам? Є така проблема у Святошинському районі біля метро Академмістечко – Біличанський ліс. На території цього Біличанського лісу під ЛЕП і на теплотрасі є незаконна забудова гаражами, ще й незаконно вирубується ліс. Один такий гараж, виходячи з оголошень, коштує 2-3 тис. доларів. Чому КМДА не займається цим питанням і чи стоїть на порядку денному вирішення питання Біличанського лісу?

І. Л.: Біличанський ліс – територіальний конфлікт між Київрадою та земельними мафіями з області. Сьогодні буде перше засідання робочої групи, до якої за моїм клопотанням включили активістів, і ми намагатимемося дійти якогось прозорого рішення. Ви ж знаєте, що той ліс з усіх боків шматують, там є ще і проблема в багатьох гектарах краденої землі.

Будемо намагатися боронити Біличанський ліс від обласних корупціонерів шляхом чесного діалогу. Ми з групою депутатів прийняли рішення особисто відвідувати усі резонансі справи. На слуханні справ щодо Біличанського лісу обов'язково буде присутній депутат, як фактор тиску на суддю, щоб він приймав рішення по честі, а не махлював. У подібних питаннях усе на 80-90% залежить від суддів. Наша справа – допомагати їм правильно судити. Тому Київрада готова виступати «третьою стороною» в процесі. Також зараз веду активно діалог з секретарем КМДА Олексієм Резніковим, щодо створення прозорого механізму співпраці КМДА із суддями.

СіД: Як взагалі змінилась ситуація із незаконними забудовами по Києву?

І. Л.: На жаль, принципово не змінилась. Буквально за місяць після обрання нової влади в Києві знову почались рейдерські дії. Той самий Біличанський ліс, що зараз не у гарячій фазі, але продовжуються кулуарні намагання його відхапати.

Моя думка, можливо, більше нагадує юридичну теорію: потрібно зібрати державну архітектурно-будівельну інспекцію, міліцію, прокуратуру, екологічну інспекцію в одну ефективну постійно діючу робочу групу.

Треба аби Кличко зібрав усіх, хто відповідає за забудову у Києві і поставив перед ними завдання створити механізм контролю забудов. Він же часто проводить час у Верховній Раді, так нехай пролобіює потрібний киянам проект.

СіД: Чи будете брати участь виборах до Верховної Ради?

І. Л.: Я по традиції беру участь у всіх виборах, тому я цього не виключаю. Київ позбавили самоврядування. Якщо б прийняли на рівні Верховної Ради закон про самоврядування, мені було б комфортніше повернутися і займатися самоврядуванням тут. У Верховній Раді не вистачає прокиївських депутатів.

СіД: Урядом Яценюка було прийняте рішення про введення військового податку в розмірі 1,5% на доходи фізичних осіб, як ви вважаєте чи доцільний він?

І. Л.: Вважаю, що податок недоцільний в такий формі. Я визначив би, наприклад, ряд підприємств, які, скажімо, не офшорні, але біля того. І обкладав би додатковим податком операції, що здійснюються юридичною особою в цих офшорних зонах. Тоді б, насправді, цим додатковим податком, били не по нас, звичайним людям, а по багатим: Коломойському, Ахметову і т.д. Треба їм поставити умови: або платіть додаткові податки або виходьте з відкритим забралом до громадян України, щоб вони всіх знали поіменно. У першу чергу я би поставив оподаткування на анонімність, на всі операції через офшор. Бо наберуть кредитів, а нам потім їх віддавати, і ще не факт, що ці кошти підуть на ефективну антитерористичну операцію.

СіД: Ну і останнє питання і воно найважче з точки зору проблем киян. Чи є все ж таки шанс, що в Києві будуть хороші дороги?

І. Л.: Можете вважати це моїм обов’язком перед виборцями, що вони будуть. Єдине, я поки що не бачу часу, коли це може трапитись. Оскільки, не бачу перспектив, щоб ми (тобто меншість) могли якось контролювати «Киїавтодор».

Потрібно повністю поміняти схеми, за якими проводяться тендери на будівництво доріг, змінити принципи, за якими ці дороги будуються і з якою відповідальністю це робиться. Зараз Київ зацікавлений в тому, щоб дороги швидше руйнувалися і більше ремонтувалися, бо це збільшує бюджет. Слід допустити до вирішення цієї проблеми громадськість автомобілістів. У мене є купа друзів, які до революції були фанатами руху «Я ненавиджу Укравтодор», більшість із них кияни. Тож потрібно повністю змінити систему. Але поки що я, на жаль, не бачу достатньої для цього політичної волі.

Спілкувалася Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: