Якщо ми не почнемо піклуватися про мізки людей, то ми втратимо їх - Стець

Читать на русском

Народний депутат від ВО «Батьківщина», голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та голова Управління інформаційної безпеки Нацгвардії Юрій Стець, розказав в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу», що саме було зроблено і має бути зроблено в рамках питання інформаційної політики.

СіД: 26 липня ви пообіцяли скласти депутатські повноваження. Як просувається хід цієї справи?

Ю.С.: Я три тижні тому склав повноваження, але за це Верховна Рада ще не проголосувала. Коли Турчинов включить в порядок денний мою заяву - невідомо. Ще досі навіть Єфремова не позбавили депутатських повноважень.

Я не бачу сенсу продовжувати роботу у цій Раді. Вона повністю себе дискредитувала.

СіД: Ви збираєтеся йти в нову Раду?

Ю.С.: Поки немає такого рішення. Я там був вже декілька разів. Мені вдалося провести два закони, якими я пишаюся, один з них - закон «Про доступ до публічної інформації».

СіД: Як так сталося, що за 23 роки незалежності у Криму не проводилася інформаційна робота з населенням?

Ю.С.: Свідомість формується на етапі дитинства. Коли питанням інформаційної політики 23 роки ніхто не займався, очевидно, що виросло покоління людей, що не ставили українську культуру та історію ні в що. Це і призвело до того, що ми втратили людей у Криму і отримали їх несвідомість до держави.

Повинно було існувати Міністерство інформаційної политики сумісно з Мінкультом. Нажаль, багато людей у Криму навіть не відчувають себе українцями. Знання історії, культури, етносу формує бажання захищати і відбудовувати країну.

СіД: Я висвітлювала події кримського «референдуму». Мене вразило, з якою ненавистю люди ставилися до України...

Ю.С.: Я намагався займатися цим питанням. Я очолюю Комітет по свободі слова і інформації. Але це законодавча влада, а не виконавча. Це зміни законів, але не виконання.

Комітет чи Міністерство інформаційної політики повинно бути створено на базі РНБО, Кабміну чи як окрема державна структура. Але для цього необхідна підтримка усієї влади, злагодженість між різними гілками. Якщо ми зараз не почнемо піклуватися про мізки людей, то ми втратимо їх.

СіД: А чи потрібна така просвітницька робота нинішньому уряду?

Ю.С.: Цей Президент і уряд має таку волю.

Читайте також: Самоврядування в Україні розвивається всупереч владі - Жебрівський

СіД: А як щодо виборчого законодавства? Чи вважаєте ви правильним «старий зразок»?

5% бар'єр потрібен, щоб не пройшли усілякі «комуністи» і «єфрємови». Якщо знизити поріг буде багато партій, але це буде великий колгосп, який не зможе проводити реформи.

СіД: Але якщо знизиться бар'єрний відсоток, будуть представлені більше настроїв звичайних людей, а також молодих людей і партій.

Ю.С.: Для молодих людей і партій є інструменти проходження. Ніхто не зобороняє «Волі», «ДемАлянсу», «Собору» об'єднатися і заходити до Ради.

СіД: Як ви ставитеся до відкритих списків?

Ю.С.: Відкриті списки - це найкраща форма перезавантаження влади і я не вірю, що будуть прийняті такі зміни.

СіД: Щось змінювати і часу вже немає.

Ю.С.: Не треба говорити, що часу немає, немає політичної волі. Але я думаю, що парламент на 50% буде новий, хоча б по мажоритарці.

СіД: Є думка, що саме по «мажоритарці» пройдуть найбільш одіозні політики.

Ю.С.: Я можу сказати, що це не так. Не зайде велика кількість комуністів і регіоналів. Але мажоритарка дасть змогу зайти таким людям як Бригинець та Ар'єв.

СіД: Повертаючись до теми інформаційної політики. Що зараз робиться з зоні АТО?

Ю.С.: Я розкажу, що я зробив за два місяці. Коли я тільки мобілізувався і очолив Управління інформаційної безпеки Нацгвардії, там виходила газета Малоросія. І що найгірше, наші хлопці на блокпостах читали цю газету. Уявляєте, що в них там голові було? Резографи стояли в кілометрі від блокпосту, працювали радіостанції. Ми разом з СБУ знищили ці резографи і це видання. І почали видавати свою газету «Україна Єдина». Запустили в Слов'янську 5 канал і канал 24. Запустили листівки. Ввели в Нацгвардії політруків, що проводять роботу з бійцями. А в глобальній геополітиці такого робити я не маю можливості.

СіД: А що робити з мирним населенням?

Ю.С.: Працювати! Тому і вимкнули російські канали і радіо.

Читайте також: Микола Маломуж: «Росія готується до масових жертв»

СіД: Чи правильно ставати «інформаційним пропагандистом»?

Ю.С.: В усіх країнах є ЗМІ, що мають геополітичній вплив. Наприклад BBC. В Росії такі теж є, в нас немає.

СіД: Це не уподібнює нас до Росії, якщо ми будемо використовувати такі ж методи?

Ю.С.: Це нормальна ідеологічна складова країни. Так повинно бути. Ідеологію іншої країни не повинні формувати ззовні. Якби така робота велася, ми б не здали Крим. Ми ж не маніпулуюємо на користь якоїсь політичної сили.

СіД: А журналістам в зоні АТО потрібно працювати з мирним населенням?

Ю.С.: Це не функція журналістів, це робота держави. Якщо держава все робить правильно, то журналістам не треба пропагандувати, вони просто будуть висвітлювати правду.

СіД: Що можна зробити швидко?

Ю.С.: За місяць-два можна поставити на рейки інформаційну безпеку на рівні держави. Я ж зробив це в Нацгвардії. В нас немає багато часу. Можна створити Міністерство, яке буде займатися інформаційною політикою.

СіД: В вас є прогнози щодо закінчення АТО?

Ю.С.: Дуже багато складових повинно скластися воєдино, щоб закінчилося АТО. По факту війскові дії - це тільки частина. Скільки треба буде відновлювати інфраструктуру! Навіть коли закінчеться АТО - це не значить, що ми закінчемо боротьбу за Україну. Той, хто займається прогнозами - чи маніпулятор, чи займається відкритим популізмом.

СіД: Експерти вважають, що головний план Путіна - не просто дестабілізація, а руйнування інфраструктури.

Ю.С.: Я притримуюсь такої ж думки. Він вважає, що через Майдан втратив вплив на Україну. І зробить все, щоб його повернути.

Читайте також: Як Володимир Путін йде шляхом Адольфа Гітлера (ІНФОГРАФІКА)

СіД: А як щодо акредитації журналістів в зоні АТО? Я знаю, що є деякі проблеми.

Ю.С.: Я не можу відповідати за акредитацію в Міноборони, але в Нацгвардії таких проблем немає. Це питання вирішується за 10 хвилин і лежить в площині моїх повноважень.

СіД: І наостанок, які у вас плани на майбутнє?

Ю.С.: Плануємо з дружиною 5-ту дитину. Треба ж відроджувати націю. (Посміхається)

Спілкувалася Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: