Щоб збагнути дії Путіна, треба перечитати Орвелла - історик

Читать на русском

Необхідно перечитати твір Джорджа Орвелла «1984» для того, щоб збагнути дії Путіна.

Таку думку висловив американський історик, професор Єльського університету, фахівець з історії Східної Європи Тімоті Снайдер у своїй статті To Understand Putin, Read Orwell. Ukraine, Russia and the Big Lie. (Щоб зрозуміти Путіна, читайте Орвелла. Україна, Росія і велика брехня.), передає «Слово і Діло».

«Кожному, хто хоче для себе зрозуміти позицію Росії щодо України, було б непогано розпочати з класичного твору Джорджа Орвелла «1984». Зв'язок, що вимальовується, є значно глибшим аніж термін «орвелівськиій»: структура та сама ідея книги видаються якнайкращим поясненням до сьогоднішніх подій, і це навіть трохи лякає», - зазначає Снайдер.

Снайдер вважає, що вторгнення Росії в Україну слід аналізувати з позиції лозунгу «Війна – це мир», що його було створено орвеллівською імперією. Адже так чи інакше будь-які спроби переговорів та припинення вогню призводили до нової російської ескалації конфлікту, а таке траплялось вже так багато разів, що можна із упевненістю стверджувати, що це точно не є збігом обставин.

«Якщо президент Росії Володимир Путін зустрічається з європейськими лідерами, ми маємо бути готовими до нових порушень домовленостей, саме так і трапилось із входженням російських військ та артилерії під час останньої зустрічі у Мінську», - обгрунтовує історик.

На думку Снайдера, Орвелл також допоможе нам розібратись у тому, як сприймає ситуацію сама Росія, або ж сприймання, що нав’язується Кремлем, крізь призму російських засобів масової інформації. Російська пропаганда щодо України продукує водночас дві протилежні та взаємовиключні точки зору, все як в Орвелла: «дотримуватись водночас двох точок зору, знаючи, що вони суперечать одна одній, але однаково в них вірити». Щодня російські ЗМІ пропагують дві точки зору щодо ситуації в Україні і обидві вони неправдиві та суперечать одна одній.

«От наприклад. З одного боку Росія пояснює своє вторгнення в Україну тим, що остання як держава перебуває у занепаді. Але насправді де це так — Україна є демократичною країною, де поважаються права та свободи всіх громадян, на відміну від Росії. І водночас Росія стверджує, що України як держави просто не існує і ніколи не існувало. Маємо з одного боку ствердження, що українська держава перебуває у занепаді, а з іншого — української держави в принципі не існує і не існувало», - наводить приклад Тімоті Снайдер.

Так само, на думку Снайдера, Росія спекулює з питанням мови — з одного боку, за версією Кремля української мови взагалі не існує, це лише діалект російської; а з іншого боку, мовляв, в Україні притісняють російськомовне населення і змушують всіх говорити лише українською.

«Те ж самен відбувається і щодо питань нації. Росія наполягає, що українська нація є вигадкою, розповідає, що всі слов'яни — це один народ. І водночас стверджує, що в Україні переважно всі є націоналістами», - зазначає історик.

Наприкінці своєї статті Снайдер говорить про те, що будь-які дії і слова Путіна відображають, перш за все його ососбисту владу і волю, і рано чи пізно цьому настане кінець.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: