Хто почистить Гідропарк?

Читать на русском

Війна війною, а літо за розкладом. Крим анексовано сусідньою державою, але його атмосферу можна легко знайти посеред Києва. Цього літа столичний Гідропарк погожої днини стабільно заповнюють сотні відпочивальників.

Однак коротка пробіжка київською Венецією в журналіста “Слова і Діла” залишила гнітюче враження. Тут ми побачили засилля стихійної торгівлі, ресторанних комплексів, за якими не прогледіти пляжів, зарослі кущів, звалища сміття, запахи фаст-фудів та гуркіт поп-музики.

Зрозуміти, хто за всім цим наглядає і кому скаржитися на занедбаність головної літньої зони відпочинку киян, виявилося важко. Формально утриманням Гідропарку опікується КП “Плесо”. На нього ж, відповідно до статуту, покладено місію з благоуструю та охорони внутрішніх водойм і земель водного фонду; попередження забруднення, засмічення і виснаження внутрішніх водойм; підтримки екологічної безпеки в місцях організованого відпочинку на пляжах та багато інших позитивних речей, яких украй не вистачає столичному Гідропарку.

Втім, представники підприємства не продемонстрували ентузіазму, спілкуючись з нами, і відправили писати офіційні запити. Оскільки найбільше нас хвилювала проблема стихійної торгівлі та засміченість території, яку створює ця сама торгівля, то співробітники “Плеса” порадили нам звернутися до КП “Київблагоустрій”. Саме це чергове комунальне підприємство Києва відповідає за знесення незаконних МАФів у столиці.

Читайте також: Тотальне знесення МАФів Бондаренко вважає маразмом

У “Київблагоустрої” нам підтвердили, що останнім часом демонтаж МАФів на території Гідропарку не проводився. “На сьогодні пріоритет віддається демонтажу МАФів у 20-метровій зоні від метро. Доручення від Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища на знесення незаконних споруд у Гідропарку до нас не надходили. Поки таких запитів не надходить, ми не маємо права проводити якісь роботи”, – пояснили нам співробітники підприємства й відправили назад до “Плеса” :). В “Київблагоустрої” журналіста “Слова і Діла” переконували, що займатися впорядкуванням території Гідропарку, зокрема й торгівлі на ньому, має саме КП “Плесо”. Отже, коло замкнулося (лише незадовго до публікації статті КП “Плесо” відповіли на наш інформаційний запит).

Останнього разу Гідропарк, згідно з повідомленнями у ЗМІ, тотально зачищали від МАФів в 2011 році. Знесли близько півсотні кафе, барів та ресторанів. Тоді ходили чутки, що “ласий шматочок” київської землі хоче прибрати до своїх рук старший син екс-президента Олександр Янукович. Однак побоювання виявилися марними. Натомість на території Долобецького острову в 2012 році було створено так зване “Місто спорту”. Головним спонсором проекту стала компанія ДТЕК Ріната Ахметова, а головним його натхненником був колишній голова КМДА Олександр Попов.

Читаючи звіти столичних чиновників, можна повірити, що “Місто спорту” стало “оазою” літнього відпочинку в Києві, однак у реальності проект виглядає менш привабливо.

Ось що нам відповіли у прес-службі заступника голови КМДА Руслана Крамаренка: “За рік влада Києва разом з інвесторами створили парк “Міста спорту”. Зроблено для аматорського та дитячого спорту: стадіон футболу, стадіон пляжних видів спорту, стадіон баскетболу, тренувальні майданчики для пляжного тенісу, пляжного волейболу, футволея, пляжного регбі, пляжного гандболу, бадмінтону, настільного тенісу. Впорядкували пляж “Венеція”, провели дорогу до фітнес-зони і спортивних стадіонів, зроблено централізоване освітлення”.

Різні спортивні майданчики в Гідропарку таки створили, однак картина навколо них радує менше. В реальності впорядкований пляж “Венеція” виглядає так.

Уздовж всієї пляжної лінії встановлено “наливайки”, територія катастрофічно засмічена, автівки паркують, де завгодно, прилегла територія поросла бур'янами.

Не менш оптимістичною, ніж прес-служба Крамаренка, була відповідь на наш інформаційний запит КП “Плесо”. Співробітники підприємства переконують, що вони провели суботники з прибирання і щоденно на балансових територіях КП Плесо робітниками з благоустрою постійно проводяться заходи з утримання берегових смуг пляжів у належному санітарному стані. Сміття збирається до сміттєвих пакетів, складається в контейнери для сміття з подальшим вивозенням спеціалізованим підприємством з вивозу сміття”.

Сміттєві пакети справді видно по всьому пляжу. Втім, очевидно, що потенціалу сміттєвих урн зовсім не вистачає для всього асортименту сезонної торгівлі.

Насправді зворотня сторона МАФів та різних точок сезонної торгівлі – це завжди смітник. І жодна когорта працівників та прибиральників не зможе постійно підтримувати чистоту, поки власники МАФів не будуть нести відповідальність за забруднення території та з власної кишені не платитимуть за вивезення сміття.

Згідно з офіційною відповіддю “Плеса”, “подякувати” за чистоту на пляжі “Венеція” можна підприємцю Опанасюку В.В. Саме він/вона уклав/ла договір із підприємством на розміщення 8 торгових місць на території пляжу.

Далі у звітах “Плеса” фігурують лише 5 підприємців і, відповідно, 5 торгових точок на весь Гідропарк... Однак можна відповідально стверджувати, що на території Гідропарку знаходиться в рази більше торгівельних точок, палаток, розкладок тощо.

Дещо пролили світло на проблему МАФів у Гідропарку наші джерела в “Київенерго”. Компанії доводиться жорстко боротися з незаконним підключенням МАФів до електромережі. “З більшістю МАФів на території Гідропарку, що розташовані поблизу станції метро, в нас підписано договори, тобто вони працюють легально і знаходяться там уже дуже давно (цікаво, чи дотримуються вони заборони на торгівлю у 20-метровій зоні від метро? – Ред.). Решта сезонних точок торгівлі (палатки) та МАФи, що знаходяться далі на території Гідропарку, дозвільних документів здебільшого не мають. При цьому вони встановлюють холодильники і добряче економлять, не платячи нам за електроенергію”, – розповіли в “Київенерго”.

Читайте також: Через МАФи Київ втрачає 18% електроенергії – Бондаренко

Вони ж нам і підтвердили давно відомий факт, що “кришують” МАФи, в першу чергу, міліція, прокуратура та КМДА. Крім того, багато депутатів Київради мають свої МАФи. Особливо це стосується нинішнього складу фракції УДАРу. А в цілому хаотичне та невпинне засилля МАФів у Києві розпочалося з приходом до влади Леоніда Черновецького.

Багато власників МАФів дійсно хочуть легалізувати свій бізнес, однак для них створено настільки складну й довгу процедуру, що набагато швидше заплатити “за кришу” міліції чи прокуратурі. Всі пропозиції зі спрощення процедури реєстрації блокуються. Ніхто не зацікавлений, аби цей бізнес вийшов із “тіні”, переконані учасники ринку.

Тим часом Гідропарк облюбували представники неблагонадійних прошарків населення, які відлякують потенційних грошовитих жителів та гостей столиці. Замість того, аби облаштувати територію на гідному рівні та залучити значно більше відвідувачів, влада віддає перевагу безконтрольній та хижацькій експлуатації зеленої зони. Отож перспективна київська оаза залишається в полоні корумпованих чиновників та правоохоронців.

Ілона Македон, “Слово і Діло”

Ще фото Гідропарку (знято 15.07.2014)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: