Україна повинна відмовитися від імпорту газу взагалі – експерт

Читать на русском

З метою збереження української економіки держава повинна відмовитися від імпорту газу незалежно від його місця походження. 

Про це в ході прес-конференції розповів експерт у сфері енергетики Валентин Землянський, передає кореспондент «Слова і Діла»

«Політична доцільність диктує необхідність кричати про відмову від залежності від російського газу, але економічна доцільність говорить про необхідність відмови від імпортного газу взагалі, незалежно від місця його походження. Без вирішення питання реформування внутрішнього ринку газу і визначення чіткої політичної позиції України стосовно Росії вирішення конфлікту в цілому і газового конфлікту зокрема досягнуто не буде», – сказав Валентин Землянський. 

На його думку, доти, доки на порядку денному України головним питанням газових переговорів не стане те, як використовувати імпортний газ у промисловості та комунальному секторі, питання про газ буде мати політичний характер, а Росія впливатиме на внутрішню і зовнішню політику України. 

Землянський підкреслив, що ніхто з українських переговірників на сьогодні не заявив про те, що Україна має намір скоротити споживання імпортного газу. 

Крім того, експерт підкреслив, що Стокгольмський арбітраж не є панацеєю для вирішення поточних проблем. «У них терміни розгляду від півроку і вище. Ми на вирішення проблем і конфліктних моментів, які є на сьогодні, маємо максимум місяць-півтора. В іншому випадку починають збільшуватися ризики щодо проведення опалювального сезону в Україні, зриву опалювального сезону і ризики зриву транзиту або виникнення перебоїв у транзиті російського газу в напрямку Європи», – резюмував Землянський. 

Нагадаємо, 5 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав пропоновану ціну на російський газ у 500 дол не тільки непідйомною, але й необгрунтованою

11 червня Росія запропонувала Україні знижку на газ у розмірі 100 дол, але українська сторона відмовилася від пропозиції «Газпрому», наполягаючи на зміні газового контракту й ринкової ціни на газ у $268 за тисячу куб. м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: