Знову за старе: Найгучніші скандали нової влади

Читать на русском

Не минуло й двох місяців як колишня опозиція отримала всю повноту влади в державі. Саме тому суспільство якнайпильніше спостерігає за діями нової влади, щоб вона не повторювала «звичок» колишніх керманичів, а надто якщо ці дії мають прояви корупції, некомпетентності чи перевищення влади. «Слово і Діло» згадало кілька найгучніших скандалів за участі нинішніх високопосадовців та політиків.

Карету мені, карету!
Найпершим, у кого журналісти виявили симптоми «болячок» старої влади, став головний міліціонер країни Арсен Аваков. 31 березня репортери ТСН зафіксували як чинний міністр внутрішніх справ мчить кортежем із двох броньованих автомобілів «Мерседес» і джипу «Фольксваген» після відвідин навчального центру Національної гвардії у с. Нові Петрівці. Журналістам вдалося відзняти кадри, коли автомобілі супроводу очільника МВС порушують низку правил дорожнього руху. Окрім того, задля проїзду кортежу було навіть перекрито проїзд частиною столичних доріг.

Наступного дня після інциденту прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив сподівання, що подібний репортаж за участі членів Кабміну був останнім.

Читайте також: Професіоналізм та дилетантство Арсена Авакова

Слід згадати, що 2011 року сам Яценюк був ініціатором законопроекту про заборону супроводу й перекриття дорожнього руху при проїзді президента. На жаль, тоді народні депутати законопроект відхилили й зняли з розгляду.

Заборонити перекриття доріг для кортежів обіцяв і нинішній перший віце-прем'єр Віталій Ярема, коли балотувався до парламенту на виборах 2012 року, а також лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Читайте також: Ярема поки не почав виконувати свою обіцянку про кортежі (ВІДЕО)

Окрім голови МВС, кортежами послуговуються й кандидати в Президенти України, зокрема, Юлія Тимошенко й Петро Порошенко. Репортаж про їхні автомобільні пригоди оприлюднило видання «Вести». «Рендж Ровер» Петра Порошенка, за спостереженнями журналістів, перетнув подвійну суцільну лінію й виїхав на зустрічну смугу руху, обігнав авто і згодом повернувся у свій ряд. Разом з тим, журналісти не помітили за автівкою політика машин супроводу.

А ось лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко традиційно користується своїм старим «Мерседесом». І хоча правил дорожнього руху автівка екс-прем’єрки не порушувала, проте її супроводжували позашляховик «Тойота» та мікроавтобус «Фольксваген».

Читайте також: Майбутні президенти: з-поміж кого українці обиратимуть очільника держави

Нагадаємо, що лише наприкінці лютого Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко, які виїжджали з аеропорту «Київ», затримали активісти «Самооборони Майдану». Останні дорікнули політикам за використання кортежів при пересуванні. Тоді Яценюк пообіцяв покінчити з практикою автомобільних ескортів серед політиків.

Ловись, рибко!
Тимчасово виконувач обов'язків глави Адміністрації Президента та член РНБО Сергій Пашинський 6 квітня літав з друзями на вертольоті порибалити в Національному природному парку «Нижньосульський», що на Полтавщині. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив журналіст Мустафа Найем.

Будучи членом Ради нацбезпеки Сергій Пашинський пообіцяв, що в східних областях України кримський сценарій окупації не повториться. Разом з тим, саме 6 квітня сепаратистські угруповання захопили будівлю облдержадміністрації в Харкові та в Донецьку, а також приміщення Служби безпеки в Луганську.

З царським розмахом
Ще одним прикрим інцидентом стала історія про закупівлю Держуправлінням справами продуктів харчування на суму в 7 млн грн. Зокрема, в ДУСі закупили для вищого керівництва держави дорогу ягнятину за 542,86 грн/кг та італійський сир по 351 грн/кг. Це розслідування здійснили журналісти проекту «Наші гроші».

За непомірно високі витрати на утримання чиновників активно критикували колишню владу. Закупівля елітних продуктів на тлі зубожіння населення сприймається особливо гостро. Більше того, нові керманичі держави, прийшовши до влади, заявили, що державний бюджет пустий, і всім потрібно приготуватись «затягти паски». Задля цього були скорочені ряд державних програм, «заморожені» соціальні стандарти, підвищені акцизи, ціни на ліки тощо.

Парламентські віртуози
10 квітня народним депутатам від партії «Батьківщина» Сергію Соболєву та Володимиру Ар’єву вдалося одночасно виступати на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі та голосувати у Верховній Раді в Києві. Викрили кнопкодавство народних депутатів журналісти «Української правди».

Загалом боротьба з кнопкодавством була однією з наріжних тем протистояння недавньої опозиції з колишньою владою. Народні депутати від «Батьківщини» в своїх передвиборчих програмах пообіцяли голосувати винятково особисто. Боротьба опозиції з кнопкодавством завершилася тим, що Верховна Рада прийняла зміни до Регламенту, де закріплені певні вимоги стосовно особистого голосування депутатами, однак суттєво ситуація не змінилася. Депутати-регіонали продовжували голосувати за своїх колег. Такі ж порушення були зафіксовані за депутатами від об’єднаної опозиції та комуністами.

Проте, народні депутати так і не ввели в дію нову вдосконалену систему для голосування в парламенті.

Оцінка експерта
Такі невтішні прояви перевищення влади, на думку політолога, директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, можна пояснити тим, що в Україні й далі існують пострадянська політично-економічна система, практики та техніки влади. «Яка б не була влада в державі, подібні речі будуть повторюватись і надалі, поки не буде викорінено політичне перенаправлення державних фінансів», - прокоментував експерт «Слову і Ділу» поведінку нових керманичів держави.

На думку Карасьова, українцям вкрай необхідно побороти атрибути старої «напівфеодалізованої влади». «Це робота не одного дня і не одного року. Однак, якщо ми не поборемо цих проявів пострадянської системи, то дискредитуємо всю ідею української державності», - переконаний Карасьов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: