Штурм Майдану: що робилося в Києві минулої ночі?

Читать на русском

18 лютого близько 20 години вечора розпочався найпотужніший за весь період антиурядових демонстрацій у Києві штурм протестного Майдану Незалежності. Сутички, що розпочалися вдень під час спроби мітингувальників зайняти урядовий квартал, переросли в позиційне протистояння на Майдані.

Нагадаємо, що вчора Верховна Рада відкрила пленарне засідання, на якому очікувалось голосування за призначення нового прем’єр-міністра та повернення до Конституції 2004 року. Разом з тим, ні перше, ні друге питання в парламенті так і не піднімалось. Після засідання фракції Партії регіонів народні депутати повідомили, що Президент не готовий назвати кандидатуру майбутнього прем’єра. Щодо повернення до Конституції зразка 2004 року, то голова парламенту Володимир Рибак відмовився ставити на голосування у Верховній Раді відповідну постанову, запропоновану опозиційними партіями.

Як ми вже повідомляли, запеклі сутички між мітингувальниками та силовиками призвели до кровопролиття та жертв з обох сторін протистояння. У зіткненнях постраждали сотні людей, на ранок повідомляється про близько три десятки загиблих учасників боїв (20 мітингувальників та 10 правоохоронців).

Попередні розгони протестувальників правоохоронцями розпочиналися після запевнень влади, що силові методи та зброя не будуть застосовуватися проти активістів протесту. Не виключенням став і останній штурм Майдану. Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле в телефонній розмові з в.о. прем'єр-міністра України Сергієм Арбузовим вчора ввечері отримав запевнення в тому, що "Калашников у "Беркута" залишиться мовчазним". Натомість протягом дня медики та очевидці свідчили про те, що велика кількість мітингувальників отримали саме вогнепальні поранення.

Як повідомляють ЗМІ, правоохоронці заявили, що на Майдані знаходяться радикали-терористи, їхні дії передбачають виконання «антитерористичної операції». Відмітимо також, що київський метрополітен, який повністю припинив роботу вчора вдень, і, за словами голови КМДА Володимира Макеєнка, не відкриється до стабілізації ситуації, було закрито у зв’язку з небезпекою вчинення теракту. Антитерористична операція на території незалежної України здійснюється вперше.

Депутат Верховної Ради від  Партії регіонів Олег Царьов в ефірі російського телебачення заявив, що протягом години Майдан буде зачищено. «Після того, як ми наведемо порядок у Києві, ми наведемо його у всій країні», - запевнив політик.

Однак протистояння не припинялося всю ніч. Станом на 8 годину ранку правоохоронці відтиснули мітингувальників по лінії Стелли Незалежності. Активісти не припинять палити шини, створюючи димову завісу. Нічні переговори Президента з лідерами опозиції були безрезультатними.  Згодом Віктор Янукович звернувся до народу відеозверненні, де закликав опозицію відмежуватись від радикалів на Майдані. Вночі горів будинок профспілок. Бронетранспортери, які намагались штурмувати протестувальників, були закидані вогняними сумішами. У соціальних мережах ширяться чутки, що міліція штурмуватиме Майдан з тилу за допомогою так званих тітушок. На допомогу мітингувальникам прибувають автобуси активістів із західних регіонів. Під час протистояння загинув журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій. Невідомі розстріляли пост ДАІ, в наслідок чого загинули двоє правоохоронців.

Загалом ситуація залишається вкрай невизначеною. Жодна із сторін протистояння не збирається поступатися. Західні політики засудили Віктора Януковича. З вимогою негайно припинити насильство в Україні виступив Генсек НАТО, а також ряд керівники держав Європи. Посол США Джеффрі Пайетт заявив, що тепер Віктор Янукович несе відповідальність за все, що відбувається. Російські чиновники від заяв утримались.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: