«Вибори» президента росії: реакція європейських країн

Володимир путін очікувано перемагає на президентських «виборах» у росії, набравши більше 87% голосів. Однак у країнах Європи ставлять під сумнів чесність та демократичність цих «виборів».

Так, у Міністерстві закордонних справ Польщі зазначили, що голосування відбувалося в умовах репресій, які унеможливлювали вільний демократичний вибір. У Польщі також заявили, що «вибори» на окупованих територіях України та Грузії та у Придністров'ї не можуть вважатися законними, вільними та справедливими.

«Послідовне запровадження репресивного законодавства, що обмежує громадянські свободи та права, у тому числі політичні, цензура воєнного часу, політично мотивовані кримінальні процеси, а також недопущення до участі у виборах кандидатів, які виражають антивоєнні погляди, означає, що «вибори» не можуть вважатися вільними та справедливими», – заявили у МЗС.

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що «процедура, яка імітує голосування за президента росії», не може вважатися виборами, оскільки не була ні чесною, ні вільною і не відповідала жодним загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону.

«У таких умовах нові «повноваження», отримані володимиром путіним, позбавлені будь-якої демократичної легітимності», – додали в МЗС та заявили, що Литва не визнає «вибори» на тимчасово окупованих територіях України.

Латвія також наголосила на передбачуваності результатів російських «виборів» і заявила, що вони не були ні вільними, ні справедливими.

«Латвія вважає, що так звані «вибори» президента росії у 2024 році не мають демократичної легітимності», – йдеться у заяві МЗС.

Чехія теж не вважає «вибори» в росії прозорими та демократичними, а також засуджує голосування на окупованих територіях.

Глава МЗС Британії Девід Кемерон поставив під сумнів чесність виборчого процесу в росії: «У росії закрилися виборчі дільниці після незаконного проведення виборів на території України, відсутності вибору у виборців та відсутності незалежного моніторингу з боку ОБСЄ. Це не те, як виглядають вільні та чесні вибори».

У заяві МЗС Німеччини наголошується, що результати «виборів» нікого не дивують: «Псевдовибори у росії не є ні вільними, ні чесними, результат нікого не дивує. Правління путіна авторитарно, він спирається на цензуру, репресії та насильство. «Вибори» на окупованих територіях України є недійсними і є ще одним порушенням міжнародного права».

В Естонії заявили, що путін має нести відповідальність перед Міжнародним кримінальним судом за злочини в Україні, а його місце – у Гаазі. «Так звані вибори у росії не є ні вільними, ні справедливими. Путіну не вистачає демократичної легітимності, він є автократом, і так було вже довгий час. Тут не відбулося жодних змін. При цьому саме він керує росією і приймає там рішення як президент, за що також має нести відповідальність перед Міжнародним кримінальним судом. Підходяще місце для путіна – Гаага», – йдеться у повідомленні МЗС.

Франція «прийняла до уваги» результати президентських «виборів». У МЗС констатували, що виборчий процес відбувався в умовах посилення репресій проти громадянського суспільства та опозиції, а жодних умов для вільних, плюралістичних та демократичних виборів не було.

Франція також засудила організацію псевдовиборів на окупованих територіях та заявила, що не визнає їх.

Нагадаємо, раніше з «переконливою перемогою на виборах» путіна привітав голова Європейської ради Шарль Мішель.

Тим часом, понад 50 країн-членів ООН засудили проведення росією псевдовиборів на окупованих територіях України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО