Росія забороняє експорт бензину

Російський уряд має намір із 1 березня заборонити експорт бензину. Тимчасова заборона діятиме півроку.

Про це повідомляють «Комерсант», «Інтерфакс» та інші російські ЗМІ.

Представник віцепрем'єра рф Олександра Новака заявив, що тимчасова заборона на експорт «дозволить нівелювати зростання попиту у весняний та літній періоди, а також під час планових ремонтів НПЗ». При цьому обмеження не стосуватиметься країн Євразійського економічного союзу, Південної Осетії, Абхазії, Монголії та Узбекистану.

Нагадаємо, що у 2023 році в росії також вводили заборону на експорт бензину та дизельного палива. Вона набула чинності з 21 вересня і її мета заявлялася як «насичення внутрішнього ринку пальним та зниження цін». 6 жовтня ембарго було ослаблене, 17 листопада було скасовано заборону експорту бензину, а 22 листопада – дизпалива.

За місяць до введення ембарго ЗМІ повідомляли, що росія зіткнулася з нестачею пального, зокрема через ремонти на нафтопереробних заводах;

З початку 2024 року було завдано ударів вже по дев'яти нафтобазах та НПЗ у Брянській, Курській, Волгоградській, Ярославській, Ленінградській областях, Краснодарському краї та Санкт-Петербурзі. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО