Опозиція Швеції вимагає від уряду якомога швидше передати Україні винищувачі Gripen

Уряд Швеції має якнайшвидше надати Збройним силам України винищувачі JAS 39 Gripen.

Таку думку висловив лідер опозиційної партії «Центр» Мухаррем Демірок, його цитує Aftonbladet.

Він розповів, що у вівторок, 27 лютого, має відбутися зустріч із прем'єр-міністром країни, на якій обговорять питання передачі Україні винищувачів.

Відомо, що постачання Gripen підтримують й інші опозиційні партії. При цьому соціал-демократи вважають, що питання передачі такої техніки має обговорюватись лише після вступу Швеції до НАТО.

«Якщо ми щось і знаємо про Україну, то це те, що панування в повітрі багато що означатиме для просування на фронті. Якщо ми ухвалимо рішення зараз, це буде чудово», – сказав Демирок.

Збройні сили вже провели перевірку, чи Швеція може відправити ці літаки Україні, але її висновки засекречені. ЗМІ також зазначають, що виробник Saab Jas вже має низку готових корпусів, а це означає, що можна буде відносно швидко замінити літаки, які передадуть ЗСУ.

Нагадаємо, ще у вересні повідомлялося, що українські пілоти завершили ознайомлювальну підготовку на шведських винищувачах Gripen.

У Повітряних силах також розповіли, що Україна та партнери розглядають можливість передачі шведських винищувачів Gripen на додаток до F-16.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО