В антикорупційному комітеті ВР розповіли, що треба змінити у законопроєкті про мобілізацію

В антикорупційному комітеті Верховної Ради розповіли, які норми потрібно змінити до другого читання урядового законопроєкту про мобілізацію, до якого раніше виникли зауваження.

Деталі написала голова комітету Анастасія Радина.

Вона нагадала, що у комітеті зафіксували в оновленій редакції законопроєкту норми, здатні породжувати вибірковість чи корупцію. До другого читання ці норми слід виправити.

По-перше, у комітету виникли зауваження щодо норми про демобілізацію – потрібно визначити чіткий термін та умови, за яких військові фактично демобілізуються. «Наразі законопроєкт передбачає, що після спливу 36 місяців служби під час війни військовий отримує право написати рапорт про демобілізацію — строк же задоволення цього рапорту відсутній. Це може породити вибірковий підхід і загалом не чесно», – наголосила нардеп.

По-друге, у законопроєкті потрібно зафіксувати принцип «одна особа з інвалідністю І або ІІ групи — відстрочка для одного доглядача». «Контролювати це можна і треба програмними засобами реєстру військовозобов'язаних, але не «кошмаренням» осіб із інвалідністю вимогою додаткових довідок про постійний догляд (у не ясно якому саме порядку) тощо», – написала Радина.

По-третє, комітет вимагає передбачити справедливий механізм виявлення порушників, які не зареєстрували електронний кабінет військовозобов'язаного або не з'явилися до ТЦК за повісткою.

Нагадаємо, сьогодні, 7 лютого, Верховна рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію у першому читанні.

Зауваження до ініціативи були також у омбудсмена Дмитра Лубінця: учора він заявив, що в законопроєкті є низка антиконституційних та суперечливих норм. Але після зустрічі з міністром оборони він закликав ухвалити його у першому читанні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО