Українським фермерам спростили експорт насіння соняшника до Болгарії

Кабінет міністрів спростив умови експорту насіння соняшника до Болгарії. У п'ятницю, 2 лютого, було встановлено автоматичний режим ліцензування замість неавтоматичного.

Про це повідомили в пресслужбі Мінагрополітики.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду 2 лютого 2024 року. Повідомляється, що Уряд проводить постійні консультації з країнами ЄС, з якими було введено ліцензування експорту деяких видів української сільгосппродукції.

«Нещодавно Республіка Болгарія погодилась лібералізувати режим ліцензування експорту одного із цих сільськогосподарських товарів, а саме насіння соняшника. Відтепер отримання ліцензій на експорт соняшника до Болгарії не вимагатиме погодження Мінагрополітики та, відповідно, окремих консультацій з цією країною», – прокоментував заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.

Як зазначається, це має спростити експорт відповідної української продукції.

При цьому, у Болгарії скаржаться на дефіцит соняшнику і готують протести, повідомляє місцевий портал Bourgas. Переробники соняшнику в Болгарії говорять, що дефіцит сировини на внутрішньому ринку спричинений обмеженням імпорту з України.

«Нам потрібен постійний потік насіння соняшнику, оскільки потужності, які у нас є, вдвічі перевищують сировину, що надходить. Ми протестуємо проти політики обмеження вільної торгівлі та політики, спрямованої проти інтересів фермерів з боку профільного міністерства», — заявив голова Спілки виробників рослинних олій Болгарії Яні Янев.

Як зазначив голова асоціації, через наявну в Болгарії до 15 вересня заборону на ввезення соняшнику з України припливу української сировини практично немає.

Нагадаємо, парламент Болгарії підтримав скасування заборони на ввезення з України пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику після 15 вересня.

Після цього, прем’єр Болгарії назвав «терористами» протестуючих проти імпорту українського зерна.

Також нещодавно Болгарія продовжила програму підтримки біженців з України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО