Вірменія офіційно стала членом Міжнародного кримінального суду

У Вірменії з 1 лютого набув чинності Римський статут. Це означає офіційне приєднання країни до Міжнародного кримінального суду. Також це дає право Вірменії затримати російського диктатора володимира путіна.

Про це повідомляє DW.

Як заявив представник прем'єр-міністра Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кірокосян, приєднання до МКС дає можливість країні «запобігати воєнним злочинам і злочинам проти людяності на своїй землі». За його словами, це насамперед стосується Азербайджану.

Членство в МКС також означає, що Вірменія могла б затримати президента росії володимира путіна згідно з ордером Гаазького суду у разі його візиту до країни.

Раніше росія різко критикувала Вірменію за прагнення приєднатися до Римського статуту, називаючи його «недружнім актом». У свою чергу, глава уряду Нікол Пашинян у відповідь на заяви Кремля відповідав, що дії Вірменії не спрямовані проти Москви.

Нагадаємо, 3 жовтня 2023 року парламент Вірменії ухвалив закон про ратифікацію Римського статуту. У листопаді Міжнародний кримінальний суд оголосив, що Римський статут для Вірменії набуде чинності з 1 лютого 2024 року.

Нагадаємо, ордер Міжнародного кримінального суду на арешт путіна було видано у березні 2023 року. Через це російський диктатор відмовився від поїздок на саміти до ПАР та Індії.

Раніше ми розповідали, які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ні. Також ми писали, кого зі світових лідерів приймав у себе путін після видачі ордера на його арешт та куди виїжджав сам.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО