Україні вдалося зменшити потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік – Марченко

Потребу України у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити на 4 млрд доларів – з 41 млрд до 37,3 млрд доларів.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, досягти цього вдалося, зокрема, завдяки заходам щодо максимізації доходів держбюджету та активізації внутрішнього ринку запозичень.

«Також було скорочено всі капітальні видатки держбюджету. У 2024 році ключовими задачами є військова кампанія та соціальна підтримка. І якщо оборона і безпека фінансується виключно за рахунок внутрішніх доходів бюджету, то для забезпечення потреб соціальної сфери, ми розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів», – цитує Марченка пресслужба міністерства.

Однак своєчасне надходження допомоги від міжнародних партнерів все ще є життєво важливим для збереження економічного відновлення України, додав він.

Нагадаємо, глава МВФ Крісталіна Георгієва попередила, що зволікання союзників з наданням додаткової фінансової допомоги поставить під загрозу відновлення економіки України.

Євросоюз поки що не зміг затвердити виділення Україні чотирирічного пакету фінансування на 50 млрд євро. Саміт із цього питання відбудеться у лютому.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО