Спроба підкупу Кубракова: підозрюваного забудовника заарештували

Вищий антикорупційний суд узяв під варту забудовника Сергія Копистиру (власник KSM-GROUP), якого НАБУ і САП підозрюють у спробі підкупу віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

Таке рішення 24 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Сергія Копистирі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб, тобто до 19 січня 2024 року включно», – оголосив суддя.

Одночасно йому визначили альтернативний запобіжний захід у вигляді застави розміром 100 млн грн.

За словами прокурора САП Олени Дроботової, протягом серпня-листопада 2023 року Копистира у змові з директоркою державного підприємства «Укркомунобслуговування» Аллою Сушон в інтересах власної компанії ТОВ «Сітігазсервіс» висловив пропозицію надати неправомірну вигоду Кубракову. Неправомірна вигода мала становити 2% від площі житлового комплексу, який у майбутньому буде збудований на землі у Подільському районі Києва за адресою вулиця Тираспольська, 43. Тобто, орієнтовний розмір неправомірної вигоди у вигляді нерухомості мав складати від 4200 до 4900 квадратних метри.

Цю нерухомість пропонували за те, щоб Кубраков не вносив зміни та не розривав договорів від 9 грудня 2022 року, укладених між ДП «Укркомунобслуговування» (входить у сферу управління Мінрозвитку) та ТОВ «Сітігазсервіс». 5 жовтня Копистира через посередника передав уточнені дані щодо передачі неправомірної вигоди – площа нерухомості має становити 5257,37 кв. м. У жовтні-листопаді Копистиря надав частину неправомірної вигоди Кубракову – оформив майнові права на 15 квартир на довірену особу Антона Гетьмана за адресою вул. Академіка Заболотного, 148 загальною площею 785 кв. м. У листопаді на Гетьмана зареєстрували одну з 15 квартир по вул. Академіка Заболотного, 148в корпус 3 загальною площею 39,81 кв. м. 21 листопада Копистирі та Сушон повідомили про підозру.

За даними НАБУ і САП, Копистира фактично контролює KSM-GROUP через двох двоюрідних сестер Ольгу та Тетяну Черненко. Вони є власниками 97,74% статутного капіталу ТОВ «КСМ-Груп». Також підозрюваному належать ТОВ «Холд груп», ПП «Бельведер - 0», ТОВ «Гідроінжбуд» та інші компанії через родичів або третіх осіб.

Нагадаємо, ВАКС заарештував нардепа Андрія Одарченка, якого підозрюють у спробі підкупу голови Державного агентства відновлення Мустафи Найєма.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО