Чехія запропонувала обмежити пересування російських дипломатів по Євросоюзу – FT

Держави-члени Європейського союзу обговорюють пропозицію Чехії обмежити пересування російських дипломатів по території блоку.

Про це повідомляє Financial Times.

За інформацією видання, минулого тижня Чехія розповсюдила документ із пропозицією обмежити поїздки російських дипломатів у рамках 12-го пакету санкцій.

Минулого року Чехія вислала понад 70 росіян із країн у зв'язку з війною в Україні та вибухами на складах боєприпасів. Тепер Прага хоче, щоб російські дипломати отримували візи та дозвіл на проживання, які дозволяють подорожувати лише всередині країни перебування, а не рештою Шенгенської зони. Пропонується також, щоб під час оформлення документів від російських дипломатів приймалися лише біометричні паспорти, які складніше підробити.

«На територію Чехії прибувають агенти [російської військової розвідки] ГРУ та інших служб. У Шенгенській зоні дуже важко це контролювати», — сказав європейський дипломат.

Обговорення знаходиться на ранній стадії: журналісти вважають, що через складні юридичні питання, цей захід навряд чи увійде до 12-го пакету санкцій.

Зазначається також, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну країни Європи вислали сотні російських дипломатів за підозрою у шпигунстві. Але багато країн, як і раніше, видають московським дипломатам візи, надаючи їм доступ до Шенгенської зони і право без обмежень пересуватися до 24 з 27 країн-учасниць, а також до Швейцарії, Норвегії та Ісландії.

Нагадаємо, Євросоюз пропонує розширити список заборонених до експорту до росії товарів у своєму новому пакеті санкцій.

Словаччина виступила проти включення ядерного палива для АЕС до нового пакету санкцій ЄС. Угорщина також обіцяла блокувати його, якщо в обмеження потраплять газова, нафтова та атомна сфери промисловості рф.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО