НАБУ розслідує схему заволодіння коштами «Харківобленерго»

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують імовірне заволодіння коштами АТ «Харківобленерго» на закупівлі трансформаторів в енергетичній компанії «Енерго-тайм» за завищеною вартістю.

Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, справу порушено за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним). Ідеться про закупівлю «Харківобленерго» трансформаторів у ЕК «Енерго-тайм» в 2021 році на 327,94 млн грн. У справі також фігурують інші компанії – ТОВ «Еліз», ТОВ «Діп сервіс+», ТОВ «Українсько-европейськаагрокомпанія» і ТОВ «ДЖЕНЕРАЛ ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА».

У 2023 році детективи провели обшук у генерального директора «Харківобленерго» Костянтина Логвиненка і вилучили в нього три телефони та ноутбук. Зокрема, оглядом встановлено видалення певних файлів з мобільного телефону, листування з іншими фігурантами справи, в тому числі щодо проведення в них обшуків у цій справі. Техніка визнана речовими доказами та на неї накладено арешт.

Також слідчі дії проходили у виконавчого директора енергетичної компанії «Енерго-тайм» Олександра Козира. В ході обшуку у нього вилучили низку документів, яка може свідчити про пов'язаність компаній «Енерго-тайм» з ТОВ «Еліз», ТОВ «Діп сервіс+», ТОВ «Українсько-европейськаагрокомпанія» і ТОВ «ДЖЕНЕРАЛ ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА». Ці документі також визнані речовими доказами і на них накладено арешт.

Нагадаємо, Апеляційна палата ВАКС підтвердила обвинувальний вирок колишньому посадовцю «Харківобленерго» та експосадовцю «Харківводоканалу». Наразі Верховний суд розглядає скаргу на це рішення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО