ЄС готується продовжити термін тимчасового захисту українців

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запропонує ЄК продовжити термін дії захисту для українців, які виїхали до Євросоюзу через війну.

Про це вона заявила 13 вересня, виступаючи з доповіддю «Стан Союзу в Європарламенті».

За словами голови Єврокомісії, з початку повномасштабної збройної агресії росії 4 мільйони українців знайшли притулок у Євросоюзі.

«Я хочу їм сказати, що вони зараз такі ж бажані, як і були в ті доленосні перші тижні. Ми забезпечили їм доступ до житла, охорони здоров'я, ринку праці та багато іншого. Це була відповідь Європи на поклик історії. Тому я з гордістю повідомляю, що комісія запропонує продовжити тимчасовий захист для українців», – сказала фон дер Ляйєн.

Попередньо, це рішення означатиме, що українці, які перебувають у ЄС, зможуть продовжувати жити, працювати та навчатись у країнах ЄС до 2025 року.

Вона зазначила, що тимчасовий захист, передбачений спеціальним механізмом ЄС, вперше був застосований для надання притулку українцям.

Фон дер Ляйєн нагадала, що цього року в рамках підтримки України ЄС надав 12 мільярдів євро на виплату заробітної плати та пенсій.

Нагадаємо, у липні повідомлялося, що Європа витратила понад 40 млрд євро на українських біженців. У вересні стало відомо, що одна з країн ЄС створить понад тисячу додаткових місць для українських біженців.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО