Для переговорів з росією зараз поганий момент – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що зараз, зважаючи на ситуацію на полі бою, поганий момент для переговорних процесів із російською стороною.

Про це він заявив в інтерв’ю The Economist.

Видання зазначає, що для деяких партнерів нещодавні труднощі України на полі бою можуть слугувати приводом для того, щоб примусити її до переговорів з росією. Але Зеленський зазначає, що «це поганий момент, оскільки путін бачить те ж саме».

Крім того, зауважив президент, західні партнери обіцяють підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно», але помітна зміна настроїв серед деяких з них.

«У мене є інтуїція, я бачу їхні очі коли вони кажуть «ми завжди будемо з вами». Але видно, що він чи вона не тут, не з нами», – сказав Зеленський.

Також він відзначив, що російський президент володимир путін прагне виснажити Україну, але росія сама є крихкою.

«Путін не розуміє, що в довгій війні він програє. Тому що не має значення, скільки росіян його підтримують – програє економіка рф», – сказав український лідер.

У той же час Зеленський чітко усвідомлює ризики для України, якщо Захід зменшить свою економічну підтримку. Оскільки деякі з партнерів, включно зі США, проводитимуть наступного року вибори, він розуміє, що зберегти підтримку буде складно, особливо за відсутності значного прогресу на фронті, йдеться в матеріалі.

Також зазначається, що Зеленський категорично відкидає ідею компромісу з путіним, наголошуючи, що війна продовжуватиметься «доти, доки росія залишатиметься на території України». Президент впевнений, що угода, досягнута шляхом переговорів, не буде постійною.

«Ми – я та моя команда – повинні бути готовили до тривалої війни. Емоційно я готовий», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, 10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що Україна готова до перемовин з рф, якщо російська сторона покаже свою зацікавленість у дипломатії.

На початку серпня ЗМІ повідомили, що президент ОАЕ планує організувати зустріч Зеленського із путіним.

Після цього глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що прямих переговорів Володимира Зеленського з російським диктатором володимиром путіним не буде. За його словами, переговори з росією можливі, але після виведення військ із України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО