Під час атаки на Одещину російські «шахеди» впали на території Румунії – МЗС

Під час масованої атаки на Україну в ніч на 4 вересня запущені росією дрони-камікадзе Shahed-136/131 впали та вибухнули на території Румунії, яка є членом НАТО.

Про це повідомив представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Facebook 4 вересня.

«За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки росії в районі Ізмаїльського порту російські «шахеди» впали та здетонували на території Румунії. Це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО», – написав Ніколенко.

У зв'язку з цією ситуацією Україна звернулася до країн-партнерів щодо постачання додаткових систем протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойової авіації.

«Закликаємо партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав», – додав представник МЗС.

Водночас у Румунії спростували інформацію України щодо падіння російських ударних дронів на території Румунії під час нічної атаки 4 вересня. Заяву про це опублікувало Міністерство національної оборони Румунії.

«Відповідальні структури Міністерства національної оборони у реальному часі моніторили ситуацію у зв’язку з атакою російських безпілотників проти інфраструктури біля українських портів на Дунаї і минулої ночі, і в суботу та неділю. У жодному з епізодів використані рф ударні засоби не становили прямої воєнної загрози для національної території чи територіальних вод Румунії», – йдеться у заяві.

При цьому міністерство підкреслило, що вважає такі атаки росії невиправданими і такими, що суперечать міжнародному гуманітарному праву.

Нагадаємо, сьогодні вночі росія атакувала південь та схід України ударними Shahed-136/131. Всього було випущено 32 дрони. Сили ППО збили 23 безпілотники. Було зафіксовано влучання на Одещині – в Ізмаїльському та Дніпровському районах, зокрема по цивільних об'єктах.

Зазначимо, на початку серпня росія також атакувала порт Ізмаїла і ЗМІ повідомляли про можливе падіння дронів над Румунією. Але й тоді Міноборони Румунії все спростувало.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО