Антикорупційний суд затвердив угоду з обвинуваченим ексслідчим ДБР

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім старшим слідчим територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі), Олександром Гарановським. Йому призначили 5 років умовно.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«Колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім старшим слідчим другого слідчого відділу територіального управління ДБР, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі). Антикорсуд визнав його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 343 КК України», – йдеться у повідомленні.

Суд призначив Гарановському покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в державних та комунальних органах, установах і організаціях, суб'єктах господарювання державної та комунальної форм власності строком на 2 роки та зі штрафом у розмірі 17 тисяч грн.

На підставі ч. 2 ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування основного покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк 3 роки.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру слідчому ДБР у зловживанні службовим становищем. Як встановлено слідством, під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адміністративного правопорушення та перебували у розпорядженні митних органів. Також НАБУ і САП встановили ще один такий епізод із поверненням 541 тис. дол. готівки.

В липні 2023 року САП скерувала цю справу до суду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО