Поліція та гвардійці зможуть збивати ворожі БПЛА: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон про надання Нацполіції та Нацгвардії права збивати безпілотні літальні апарати у разі порушення повітряного простору України.

Про це повідомляється на сайті Ради. Законопроект №8185 повернуто до парламенту за підписом Зеленського 31 липня.

Цей документ регулює питання застосування безпілотних повітряних суден у правоохоронній діяльності та протидії їх незаконному використанню.

Законопроект розширює повноваження Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби, СБУ щодо застосування ними спеціальних засобів (пристроїв) для перехоплення сигналів дистанційного керування безпілотниками, пошкодження або знищення їх у разі порушення повітряного простору України під час охорони державного кордону, критично важливих об'єктів інфраструктури та зонах із особливим режимом.

У документі сказано, що БПЛА заборонено використовувати над будинками поліцейських відділень, Служби безпеки та об'єктами прикордонної служби і в період дії воєнного стану, і після його завершення.

Документ забороняє здійснювати польоти БПЛА над прикордонною смугою, за винятком випадків, визначених Кабміном, пунктами пропуску (контролю) через держкордон та контрольними пунктами в'їзду-виїзду, об'єктами Держприкордонслужби.

Крім того, для протидії диверсії та злочинності в окремих місцевостях можуть використовуватись засоби та пристрої для тимчасового обмеження доступу до інтернету та використання мобільного зв'язку.

Нагадаємо, голова Кабміну Денис Шмигаль повідомив, скільки виділили грошей для інвестиції в українські БПЛА. Також повідомлялося, що ЗСУ отримали ще 1700 дронів для контрнаступу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО