ВРП відсторонила суддю, яка виправдовувала російську агресію

Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення своїх обов'язків суддю Світлану Федорець, яка виправдовувала агресію рф.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

«Федорець С.В. на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за частиною третьою статті 436-2 Кримінального кодексу України за такі дії, як виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою, за що передбачено покарання до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна», – заявили правоохоронці.

ВРП задовольнила клопотання генпрокурора Андрія Костіна та тимчасово – до 3 вересня 2023 року – відсторонила суддю Якимівського районного суду Запорізької області Світлану Федорець (відряджену до Звенигородського районного суду Черкаської області) від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

За даними слідства, вона називала захоплені території України «звільненими», а окупантів називала «нашими» та визнавала АР Крим частиною рф. Посадовиця неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим, зокрема, навіть зустрічала на півострові новий 2023 рік.

6 липня Печерський суд міста Києва обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 2 мільйонів гривень.

Раніше Федорець була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де спочатку призначили суддею, а потім обрали головою районного суду.

Нагадаємо, раніше ВРП дозволила арештувати суддю Верховного суду Князєва.

Також мера Рівного на рік відсторонили з посади.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО