Увага світу до російської загрози на Запорізькій АЕС поки недостатня – звернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський заявив, що сценарій з мінування Запорізької АЕС для російських окупантів затверджено.

Про це він сказав у вечірньому зверненні за підсумками 487-го дня повномасштабної війни в Україні.

«Ситуація на Запорізькій атомній станції. Увага світу до наявної російської загрози на Запорізькій станції, на жаль, поки недостатня. Як була недостатньою і реакція на російський підрив Каховської гідроелектростанції та свідоме намагання російських терористів влучити в дамбу іншого водосховища у Кривому Розі.

Довів партнерам інформацію, яка є в нас, у нашої розвідки про російський сценарій з мінуванням Запорізької АЕС, який для терористів, очевидно, затверджено. Маємо й мусимо зробити – всі разом у світі – цілком конкретні кроки, щоб не допустити будь-яких радіаційних інцидентів», – підкреслив Зеленський.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Завершив серію міжнародних розмов – із Президентом Сполучених Штатів Байденом, із Премʼєр-міністром Канади Трюдо, із Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Позитивні розмови, дуже потрібні саме зараз для всіх нас.

  • Звичайно, ми обговорили бойові дії на передовій, наші активні дії. Я подякував партнерам за надану підтримку – вона дуже вагома й реально допомагає нашим воїнам рухатися вперед. Зараз російські окупанти зазнають втрат, які нам і потрібні. Кожна їхня втрата – це довгострокове посилення свободи.

  • Обговорили й подальше зміцнення українських воїнів, і я дякую партнерам за розуміння наших потреб – далекобійних потреб. Особливо я вдячний Президенту Байдену і Сполученим Штатам за надійність «Петріотів». Обговорили посилення нашої артилерії, MLRS та іншого.

  • Що довше триває російська агресія, то більшу деградацію вона викликає і в самій росії. Один із проявів такої деградації – те, що російська агресія поступово повертається в рідну гавань. Ми обмінялися в розмовах із лідерами оцінками того, що відбувається в росії. Бачимо розвиток ситуації однаково і знаємо, як реагувати.

  • І ще одне. Дуже важливі зустрічі відбулися сьогодні в Копенгагені. Формат політичних радників. Команда Офісу – Андрій Єрмак, а також Андрій Сибіга, а також Ігор Жовква, зустрілися з політичними радниками лідерів Туреччини, Індії, Японії, Південної Африки та інституцій Європейського Союзу. Наближаємо реалізацію Формули миру, і для цього залучаємо якнайширше коло партнерів. Незмінним топ-пріоритетом є й відносини з Євросоюзом, щотижня додаємо ґрунту для набуття повноправного членства.

  • Залишається всього лише 15 днів до початку саміту НАТО у Вільнюсі, і ми робимо все, щоб саміт мав реальний зміст. Сильний зміст. Позитивні рішення для України у Вільнюсі – це єдині можливі позитивні рішення для нашої спільної безпеки у Європі та загалом в Альянсі.

«Дякую всім, хто підтримує Україну! Дякую пану Президенту Байдену, Конгресу, обом партіям та всім американцям за історичне зміцнення свободи у світі! Дякую пану прем’єр-міністру Трюдо та всім канадцям за незмінну підтримку! Дякую пану президенту Дуді й кожному в Польщі, хто стоїть з Україною пліч-о-пліч у захисті Європи!

Слава нашим воїнам! Слава кожній бригаді, яка зараз на фронті рухається вперед… Таврійський напрямок – ви молодці! Дякую!», – підсумував президент.

Нагадаємо, 25 червня Зеленський поговорив з Байденом про політичні процеси в росії і далекобійне озброєння для України.

Також глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявив, що план теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений у Росії.

Також повідомлялося, що ЗСУ покращили тактичне становище в обороні на Таврійському напрямку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО