Галущенко припустив, що транзит російського газу через Україну припиниться в 2024 році

Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що шанси України та росії домовитися про продовження контракту на транзит газу до Європи невеликі.

Він сказав про це в інтерв'ю Financial Times.

Контракт спливає в наступному році. «Я справді не можу собі уявити, як це може бути у двосторонньому порядку», — сказав Галущенко у відповідь на запитання, чи Україна готова переглянути угоду з рф.

«Я можу сказати вам, що ми готуємо нашу систему до скорочення поставок», – додав він.

Транзит через Україну складає близько 5% від загальноєвропейського імпорту газу. За словами Галущенка, Європа буде відносно готова до подальшого уповільнення постачання, оскільки в минулому їй доводилося пристосовуватися до аналогічних скорочень.

Хоча Галущенко припустив, що європейські політики можуть захотіти переглянути договір — як це сталося у 2019 році, коли делегація ЄС виступила посередником у тристоронніх переговорах із росією та Україною, — аналітики кажуть, що це є малоймовірним. Єврокомісія поки що питання не коментувала.

Поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він є дійсним до 2024 року. Відповідно до угоди «Газпром» має постачати щонайменше 65 млрд кубометрів газу у 2020 році та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 до 2024 року українським газопроводом.

Проте зараз росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Нагадаємо, у вересні «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО