США припинили інформувати росію про свою ядерну зброю в рамках ДСНО

З 1 червня США перестали надавати рф інформацію, яка стосується ядерної зброї. Нею країни обмінювалися в рамках Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО).

Про це повідомляє пресслужба Державного департаменту США.

Як зазначили у відомстві, це контрзахід, вжитий після призупинення росією своєї участі у договорі. Москва попереджена щодо цього кроку.

Повідомляється, що відтепер США не передаватимуть росії інформацію про статус та локацію об’єктів, які підлягають обліку у договорі. Мова йде про ракети та пускові установки (ядерна зброя). Рф припинила передавати такі дані ще 28 лютого 2023 року.

Не буде віднині й сприяння інспекціям на території держави. США надалі надають інформацію стосовно пусків міжконтинентальних балістичних ракет та балістичних ракет на підводних човнах відповідно до інших угод.

Водночас США відмовляються від надання телеметричної інформації про пуски міжконтинентальних балістичних ракет та балістичних ракет на підводних човнах.

У Держдепі зазначили, що США заявили росії про готовність поновити виконання зобов'язань у рамках ДСНО, але за умови, що рф повернеться до його дотримання.

Нагадаємо, 21 лютого під час звернення до федеральних зборів путін оголосив, що росія призупиняє участь у ДСНО з США.

Президент США Джо Байден засудив таке рішення російської федерації, а генсек НАТО Столтенберг зізнався, що дії кремля його засмутили, оскільки цим рішенням росія руйнує всю архітектуру ядерної безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО