Піррова перемога росіян у Бахмуті не наблизить їх до кінцевої мети путіна – NYT

Росії знадобився майже рік і тисячі життів солдатів, щоб захопити Бахмут на Донеччині, але тепер справедливо засумніватись у цінності того, що вони отримали. На думку експертів, малоймовірно, що росія зможе отримати вигоду із завоювання зруйнованого міста та досягти кінцевої мети володимира путіна – повної окупації Донбасу.

Про це пише The New York Times.

Захоплення Бахмута – найбільш значне територіальне просування росії з літа минулого року. Кремль намагається піднести це своєму населенню як «знак військової доблесті на полі бою» після місяців провалів.

За оцінкою України, у боях за Бахмут було вбито не менше 20 тисяч російських військових і ще більше 100 тисяч поранено.

Видання констатувало, що місто, в якому до повномасштабної війни проживали близько 80 тисяч людей, зараз є купою щебеню без електрики, води та багато чого іншого, що могло б послужити окупантам базою для подальшого ведення боїв.

«Піррова перемога – перемога, яка завдає таких втрат стороні, яка нібито виграє битву, що насправді не допомагає їм досягти своїх стратегічних цілей», – описав ситуацію з Бахмутом Бен Баррі, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні.

Але він попередив, що в цій битві є багато невідомих: росія, наприклад, могла зарезервувати свої елітніші, добре підготовлені підрозділи для додаткових наступальних операцій. Однак, на думку Беррі та інших експертів, найближчим часом не слід очікувати на суттєві зміни на полі бою.

Перед росією є ще одна проблема, йдеться у публікації: ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що відводитиме своїх найманців. Аналітики зазначили, що виведення військ з активного фронту — непросте завдання: враховуючи напруженість між «Вагнером» та російським військовим керівництвом, а також проблеми зі зв'язком у окупантів, Україна стежитиме за тим, щоб за можливості скористатися слабкими місцями.

Експерти кажуть, що битва за Бахмут була виснажливою для обох армій, але все ж таки росія понесла непомірно великі витрати. Влітку бої за рік мали більше стратегічне значення, але після контрнаступу України в Харківській області все змінилося.

Нагадаємо, ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив про повне захоплення Бахмута 20 травня, але Україна не підтверджує його слова.

Президент Володимир Зеленський сказав, що не вважає, що місто повністю під контролем росіян.

За інформацією Міноборони, ЗСУ продовжують контролювати в Бахмуті певні об'єкти та приватний сектор у районі «Літак».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО