9,1 млн грн збитків: підозрюваного організатора заарештували

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього виконувача обов'язків генерального директора державного підприємства «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Василя Сахненка. Йому НАБУ і САП відводять роль організатора завдання 9,1 млн грн збитків підприємству.

Таке рішення 24 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Альтернативою Сахненку визначили 2,684 млн грн застави. Арешт триватиме до 22 травня. У разі внесення застави на підозрюваного покладуть низку обов'язків, зокрема, здати закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Також антикорупційний суд визначив 134 200 грн застави колишньому директору Полтавської філії ЦСЕНСМ Андрію Чуясову. На нього також поклали такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у цьому кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти.

Раніше ВАКС відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього керівника ТОВ «Козельщинський пелетний завод» і ТОВ «Шишацький пелетний завод» Володимира Бобиля. Його теж підозрюють у цій справі.

Нагадаємо, 2 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишнім директорам ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» (ДП «ЦСЕНСМ») та Полтавської філії ДП «ЦСЕНСМ» у зловживанні службовим становищем. Також підозру вручили бенефіціару та директору двох приватних компаній.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, бенефеціару і керівнику приватної компанії додатково інкримінують пособництво за ч. 5 ст. 27 ККУ.

За даними слідства, на початку 2020 року посадовці уклали договори на постачання приватним компаніям зерна майбутнього врожаю. Згодом підозрювані умисно внесли зміни до цих договорів – скасували пункт про вимогу враховувати ринкові ціни на момент поставки. В результаті зерно продали майже за вдвічі меншою за ринкову ціною. Цим держпідприємству заподіяли 9,1 млн грн збитків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО