Ядерна зброя рф у Білорусі: Україна вимагає скликати термінове засідання Ради безпеки ООН

Міністерство закордонних справ України вимагає скликати Радбез ООН у зв'язку із загрозою розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі.

Про це йдеться у заяві МЗС, опублікованій у неділю, 26 березня.

У відомстві назвали таке рішення «черговим провокаційним кроком» і зазначили, що плани росії підривають основи Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки в цілому.

«Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу кремля з боку Великобританії, Китаю, США та Франції, у тому числі і як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення загроз агресії з використанням ядерної зброї. Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН», – йдеться у заяві.

МЗС також звернулося до білоруського суспільства із закликом не допустити реалізації злочинних намірів кремля.

У відомстві наголосили, що встановлення ядерної зброї ще більше перетворить Білорусь на заручника Москви і матиме «катастрофічні наслідки» для майбутнього країни.

«Росія вкотре підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом загроз та залякування. Світ має бути об'єднаним проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації», – підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, напередодні російський диктатор володимир путін заявив, що вирішив розмістити ядерну зброю на території Білорусі до 1 липня 2023 року. Він наголосив, що про це його нібито попросив Лукашенко.

У США відреагували на ці заяви і заявили, що поки що ознак підготовки до його застосування державою-агресором немає. При цьому Міжнародний антиядерний рух засудив намір країни-окупанта.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО