Справа «Украгролізингу»: Апеляція ВАКС скасувала вирок обвинуваченому

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала вирок, яким до 4 років позбавлення волі засудили колишнього директора холдингової компанії «Інноваційні технології» Костянтина Руських за збитки НАК «Украгролізинг».

Таке рішення 9 лютого ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційну скаргу захисника обвинуваченого (Костянтина Руських – ред.) задовольнити частково. Вирок Вищого антикорупційного суду від 8 листопада 2022 року у кримінальному провадженні №52019000000000746 від 21.08.2019 скасувати. Призначити новий розгляд у Вищому антикорупційному суді обвинувального акту у кримінальному провадженні № 52019000000000746 від 21.08.2019 за обвинуваченням (Костянтина Руських – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України», – йдеться в рішенні.

Також судді негайно звільнили обвинуваченого з-під варти і скасували такий запобіжний захід, повернувши попередній у вигляді застави.

Наразі причини скасування вироку невідомі, оскільки в судовому реєстрі опублікована лише резолютивна частина рішення.

Як відомо, ексдиректора ХК «Інноваційні технології» Руських обвинувачують у пособництві ексголові правління НАК «Украгролізинг», сину екснародного депутата Василя Шпака Миколі у зловживаннях на майне 5 млн грн. За версією обвинувачення, у 2013 році на той момент голова правління НАК «Украгролізинг» Шпак уклав догорів позики з ХК «Інноваційні технології», де директором був Руських.

На підставі цього договору частина з перерахованих для нібито підготовки виробництва сільськогосподарської техніки грошових коштів у розмірі 4,9 млн грн так і не повернулася до НАК «Украгролізинг», а була використана в інтересах підконтрольних голові правління «Украгролізингу» та його близьким родичам юридичних осіб.

Нагадаємо, ВАКС виділив матеріали стосовно сина екснардепа Шпака в окреме провадження у зв'язку з його мобілізацією до лав Збройних сил України. Наразі судовий розгляд щодо нього зупинено.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО