НАБУ завершило розслідувати справу слідчого Держбюро розслідувань

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи за підозрою старшого слідчого другого слідчого відділу територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі) Олександра Гарановського у зловживаннях.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, який підозрюється у зловживанні службовим становищем. Детективам НАБУ надано доручення відкрити стороні захисту матеріали справи для ознайомлення», – інформує прокуратура.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Олександра Гарановського.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду обрала запобіжний захід підозрюваному слідчому ДБР.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру слідчому ДБР у зловживанні службовим становищем. Як встановлено слідством, під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адміністративного правопорушення та перебували у розпорядженні митних органів.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тис. дол. Згодом це рішення підтвердила і апеляція. Однак виконати судове рішення про звернення в дохід 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

За інформацією «Слово і діло», гроші до Європейського союзу намагався провести голова профспілки працівників ТОВ «Промтоварний ринок» Віктор Кудлай. Вказане ТОВ управляє ринком «7-й кілометр» в Одеській області. Подія вилучення коштів сталася ще 16 березня в міжнародному пункті пропуску для поромного сполучення «Орлівка» митного поста «Орлівка» Одеської митниці. Митники під час огляду валізи на її дні під підкладкою були виявлені ці 716 тис. дол.

Також НАБУ і САП встановили ще один схожий епізод. Як встановило слідство, у квітні 2022 року за аналогічних обставин слідчий ДБР Гарановський безпідставно вилучив 541 тис. дол, які в порушення правил згодом повернули громадянину. У вересні 2022 року суд визнав громадянина винуватим у порушенні митних правил та наклав штраф у майже 16 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тис. дол. Це рішення суду вступило в законну силу, проте виконати його теж стало неможливим.

Зважаючи на це, на початку лютого 2023 року САП та НАБУ повідомили посадовцю ДБР нову підозру - за ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 364 КК України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО