Немає єдиної думки: «Рамштайн-8» не схвалив передачу танків Україні

Участникам зустрічі «Рамштайн-8» не вдалося досягти єдиного рішення щодо передачі Україні танків. Деякі країни виступили проти та їхні аргументи визнали вагомими.

Про це повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус за підсумками засідання, пише Spiegel.

Деякі країни висунули свої аргументи за те, аби надати Україні танки. Але представники інших країн виступили проти передачі танків. Але, за словами очільника Міноброни Німеччини, їхня країна не «стоятиме на шляху партнерів», якщо ті все ж таки вирішать передати зброю Україні.

«У кожної з країн-учасниць є аргументи за постачання та аргументи проти. Заяви ЗМІ про те, що Німеччина стоїть на шляху створення коаліції для надсилання важких танків на Україну – брехня. Є вагомі причини для відправки техніки, але також є причини, щоб цього не робити. Усі за і проти мають бути зважені. Багато союзників поділяють нашу точку зору», – зазначив Пісторіус.

Міністр додав, що Німеччина вивчить запаси своїх танків щодо можливого постачання їх в Україну. Основна увага під час перевірки приділятиметься наявності та кількості танків, а також їхній сумісності з танками та озброєнням, які можуть бути поставлені Україні іншими країнами. Все це послужить підготовкою до «дня, який може наступити», сказав Пісторіус.

Нагадаємо, 20 січня на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині розпочалося чергове засідання Контактної групи з оборони України. У ньому беруть участь міністри оборони близько 50 країн, від України – Олексій Рєзніков.

До засідання у форматі «Рамштайн» союзники України оголосили про надання Україні значної військової допомоги. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що надасть Україні танки Leopard 2, якщо США ухвалять рішення про постачання своїх танків Abrams.

У свою чергу Європарламент закликав Німеччину надати Україні танки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО