В Україні вперше виставили на приватизацію морський порт: деталі

Фонд державного майна підготував приватизацію морського торговельного порту Усть-Дунайськ. Це буде перший продаж морського порту за часів незалежності України.

Про це повідомляється на сайті ФДМ у четвер, 22 грудня.

Приватизаційний аукціон відбудеться 17 січня на сайті Prozorrо.Продажі. Стартова ціна 60 млн. гривень.

«Усть-Дунайськ одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес», – сказав голова Фонду Держмайна Рустем Умеров.

Після початку війни порт було заблоковано. Проте вже 1 квітня він поновив роботу. Того дня звідти вийшло перше судно. Відтоді порт перевалив на експорт 153 тисячі тонн зерна. Крім того, він обробляє імпортні вантажі, наприклад, сіль, рис. З 1 квітня порт перевищив 58,3 тисячі тонн імпортних споживчих товарів.

За січень-вересень цього року Усть-Дунайськ отримав 848 тисяч гривень чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн. гривень податків до бюджетів усіх рівнів.

Порт складається з трьох активів: самого порту у місті Вилкове Одеської області, портопункту Кілія в однойменному місті та бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш.

Нагадаємо, у вересні в Україні відновилася мала приватизація. Продали одразу два спиртзаводи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО