Повернення 21 млн грн: суд відмовився обрати запобіжний захід слідчому ДБР

Вищий антикорупційний суд відмовився обрати запобіжний захід старшому слідчому другого слідчого відділу територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі) Олександру Гарановському. Його підозрюють у зловживаннях.

Таке рішення 28 листопада ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«У задоволенні клопотання старшого детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави у кримінальному провадженні №52022000000000071 від 04 квітня 2022 року стосовно (Олександра Гарановського – ред.), підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - відмовити. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати ВАКС протягом 5 днів з дня її оголошення», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру слідчому ДБР у зловживанні службовим становищем. Як встановлено слідством, під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адміністративного правопорушення та перебували у розпорядженні митних органів.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тис. дол. Згодом це рішення підтвердила і апеляція. Однак виконати судове рішення про звернення в дохід 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

За інформацією «Слово і діло», гроші до Європейського союзу намагався провести голова профспілки працівників ТОВ «Промтоварний ринок» Віктор Кудлай. Вказане ТОВ управляє ринком «7-й кілометр» в Одеській області. Подія вилучення коштів сталася ще 16 березня в міжнародному пункті пропуску для поромного сполучення «Орлівка» митного поста «Орлівка» Одеської митниці. Митники під час огляду валізи на її дні під підкладкою були виявлені ці 716 тис. дол.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО