Зерновий коридор: через позицію росії за день перевірку проходять у п'ять разів менше суден

Росія штучно обмежує можливості зернової угоди. За час її дії був досвід проведення 40 інспекцій на день, зараз через позицію росії перевіряється вп'ятеро менше суден.

Про це у Facebook написав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

«77 суден стоять у черзі для проходу інспекції в Туреччині, порти Великої Одеси використовують до 50% своїх потужностей, вартість зерна зростає з кожним новим шантажем з боку росії. Ми мали досвід проведення 40 інспекцій на добу, зараз через позицію рф на день інспектується в 5 разів менше. У жовтні Зернова ініціатива дозволила експортувати 4,2 млн тонн зернових, у листопаді не вийдемо і на 3 млн тонн. При цьому, технічно ми можемо вийти на 6 млн тонн на місяць», – розповів міністр.

Кубраков зазначив, що штучне затягування процесу призводить до збитків з боку фермерів та судновласників. Один день простою коштує не менше ніж 30 тисяч доларів. Наразі судна чекають інспекцію від 2 до 5 тижнів.

«Стратегічно ми маємо досягти не тільки пришвидшення інспекцій на Босфорі, а й долучення до Ініціативи портів Миколаєва та пролонгації угоди щонайменше на рік. Щодо приєднання до Ініціативи портів Миколаєва ми офіційно звернулися до ООН та Туреччини з пропозицією розглянути зміни до Ініціативи», – додав він.

Нагадаємо, зернову угоду продовжено ще на чотири місяці.

27 листопада із портів Великої Одеси вийшли ще сім суден у рамках «зернового коридору».

Раніше президент Володимир Зеленський говорив, що Україна має намір продовжити зернову ініціативу на безстроковій основі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО